HTML

Jege az El Camino-n

Friss topikok

Címkék

Archívum

27. nap Pedrouzo – Santiago de Compostela (– Finisterre) 2011.08.20. A lassan megjött katarzis

2011.08.28. 22:55 bjegesi

Management summary

Km: 21,0 km +

Hostel rating (1-5 skalan): Finisterre 4,5

Etap nehezsege: 1,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 5

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): Santiago 2, majd Finisterre 5

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): Santiago 2, majd Finisterre 5

 

Tudtad-e?

- hogy Santiago a harmadik legnagyobb keresztény zarándokhely Róma és Jeruzsálem után?

- hogy a santiagoi katedrális nyugati homlokzata mögött található középső oszlopán található Szent Jakab szobor talapzatát elkoptatták a zarándokok a simogatásukkal? (Egy ideje ezért tilos megérinteni..)

- hogy a Szent Jakab szobor mellett található próféták szobrai közül Dániel próféta mosolyog, melynek egyesek szerint az az oka, hogy a szemközti csupaszkeblű női szobrot nézte? Azért csak nézte, mert az egyházi méltóságok elsimították a női szobor domborulatait, melyre válaszul állítólag ezért készítették a parasztok a Tetilla (cici, mellecske) nevű sajtot..

(Bevallom a boltban nem mertem a női előadódtól két mellecskét kérni, nehogy pofon vágjon.. J)

-  hogy a Santiagoi katedrálisan található füstölő (Botafumeiro) üresen 60kg, megtöltve 100kg és a zarándokok „illatának” elűzésére is szolgált?

-  hogy a 35 méteres kötélre felkötött füstölőt nagyon ritkán használják, mely kétszer már kirepült a templomból?

- hogy a középkori zarándokok körében terjed el először az a rituálé, hogy először megfürdenek az óceánban, majd elégetik a zarándokruhájukat és megnézik a naplementét, amitől másnap új emberként ébredtek fel?

 

És a mai story

Szent István napja van. érdekes hogy pont ma értem be. Az indulásom napja meg pont Szent Jakab napjára esett. Nehéz írni erről a napról, mert elértem az út végét. Összegezni is nehéz, mert még nem ülepedett le. Csak első benyomásokat érzek.

Korán indultam, a tömeg előtt, így az úton Santiago-ig alig találkoztam emberekkel, végig egyedül is mentem, legjobban az eukaliptusz erdők tetszettek, éreztem végre a nátha ellenére az illatokat, jót tett a náthámnak is J Nagyon gyorsan beértem Santiago-ba, de így is mire a főtérre értem, felébredtek a turisták. Hétvége volt, így nagyon sokan nézelődtek, várost néztek Santiago-ban. Ennek köszönhetően mire beértem a főtérre már szinte tömeg volt. Ledobtam magam a földre, a fejem alá tettem a hátizsákot és csak néztem a katedrálist. De nem történt semmi, sőt nem volt jó kedvem. Beértem és nincs jó kedvem. ember, megcsináltad, érted, megcsináltad, 800 km-t mentél gyalog, leküzdtél minden fájdalmat, szenvedést, itt vagy és nem örülsz?? Mivan?? Nem értettem..

Körülöttem a többi zarándok szintén a földön feküdt mindenfelé a téren, erről lehetett tudni ki zarándok és ki turista. A fáradt zarándokok mind a földön fetrengtek. Aztán szépen lassan beértek a többiek, Kata, Roland, majd megjelent Dia is, Edit a „kungfu bajnok” akivel itt futottam csak össze. De nekem csak nem lett jobb kedvem, sőt, egyedül akartam lenni. miután kiváltottam a „megcsináltam” oklevelet és bementem a misére, tudtam, hogy innen mennem kell, menekülnöm kell.. A mise szép lett volna, de a tömérdek turista a zsúfolásig megtelt déli zarándok szentmisén szinte egy bazárrá változtatta a templomot. Jakab szobrához is hosszú turista sor állt, így feladtam azt is, hogy ma átölelem és megcsókolom a tradíció szerint Jakab szobrát. A mise végén menekültem, még egy gyors elköszönésre futotta a többiektől és már úton voltam a buszpályaudvarra, éreztem, tudtam, hogy azonnal mennem kell az óceánpartra, fusztrált a tömeg, hiányzott a megkönnyebbülés a nyugalom, ami 4 hétig a társam volt..

Aztán pár óra múlva megláttam az óceán verőfényes napsütésben a kék és zöld víz elvarázsolt, megnyugodtam, közben Bettivel is beszéltem és jókedvem lett J Finisterrébe érve tudtam, hogy nem Santiago ahol vége van a Camino-mnak, hanem Finisterre. A tengernél meleg levegő fogadott, a víz a sziklafalakat mosta és csapdosta, újra  természet erejét és hangját hallottam, mintha hazaértem volna..

A tradició, melyet kötelességemnek éreztem „betartani” az út végén, az utolsó céllá vált a Camino-n, tudtam, ha azt megcsinálom, akkor vége lesz, VÉGE.. Fürdőgatya híján alsógatyában megfürödtem, jobban mondva megmártóztam a 16 vagy 18 fokos óceánban és megindultam a félsziget végén lévő világítótoronyhoz. A léptem a hegynek felfelé már könnyed szárnyalásnak tűntek. A világítótorony alatt lentebb találtam egy sziklaszirtet, távolabb mindenkitől úgy, hogy a látószögembe más ember ne essen, csak én legyek, a sziklás part és az óceán.. Nekiláttam tüzet rakni a nejlonpólómból, 1 pár zokniból, a szalmakalapomból és papirból, majd meggyújtottam. Könnyen begyulladt, de valami iszonyatosan büdös lett és füstölni kezdett, de égett J Aztán pár perc múlva valaki orditozni kezdett mögülem, a világítótoronyból egy nő ordibált nekem, nem értettem mit, de többször elhangzott a „policáj” szó. Magyaráztam, hogy nyugi van nálam víz, meg mindjárt elég, de csak mondta. Először csak körbelocsoltam vízzel J de nem volt neki elég.. mivel szinte elégett teljesen ezért úgy döntöttem inkább nyugodtan akarom megnézni a naplementét és nem a sitten tölteni az estét, így végül leöntöttem a kis tüzem. A kalap és zokni elégett, a pólóm meg összerándultan egy csomóban félig elégetten ott hevert. Szépen összetakarítottam a piszkom, zacsiba tettem a maradék égésterméket és egy 4 éves jófajta spanyol Rioja-val rákészültem a naplementére.. Előttem már kezdett színeződni az ég, megkezdődött a naplemente és miközben lepergett előttem az elmúlt 4 hét ebben a számomra végtelennek tűnő naplementében, csak bámultam a végtelen óceánt és a szinek játékát, amíg egyszer csak sötét nem lett. Itt ért a katarzis, nem Santiago-ban, ez volt az amit ott nem kaptam még meg..

Nem tudom elmondani és leírni milyen érzés volt az út illetve annak méltó befejezése, mert nem lehet elmondani, nem lehet szavakba önteni vagy képekkel bemutatni. Egy érzés, egy meghatározó élmény, mely mindenkinek más és mást jelent. Nem tudom mi fog történni, mi nem, változik-e egyáltalán valami az eddig is nagyszerű életemben, de az biztos, hogy örökre egy mély és csodaszép emlék marad. Ez a Camino-m itt véget ért, de utam ugyanúgy folytatódik tovább.. J

 

Szólj hozzá!

26. nap Arzúa – Pedrouzo 2011.08.19. Karnyújtásnyira Santiago-tól

2011.08.28. 22:09 bjegesi

Management summary

Km: 19,2 km

Hostel rating (1-5 skalan): Pedrouzo municipal 3

Etap nehezsege: 1,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3,5

 

Tudtad-e?

- hogy a középkorban a zarándokok a Lavacolla patakban fürödtek, hogy tisztán érhessenek Santiago-ba?

- hogy Monte de Gozo-ból láthatjuk meg először a Santiago-i katedrálist? És azok a zarándokok akik a középkorban először pillantották meg a katedrálist, zarándokkirálynak nevezték, és innen eredeztethetőek minden országban a „király” vezetéknevek?

 

És a mai story

Még mindig kevésbé érzem az erőt, ezért úgy döntöttem napközben, hogy nem megyek el a Santiago előtt 5 km-re lévő településig, hanem ma is kevesebbet, csak 20 km-t megyek, így a holnapi 5 km helyett is 20 km lesz, de így legalább kevésbé terhelem meg a szervezetemet. Durván fújom az orrom is, így lehet jobb is így. A napfelkelte így ki fog maradni Santiago-nál, de ennek így kellett lennie. Cserébe Roland beért, így csaphattunk egy közös kaját és jót dumáltunk, melybe Katát is bevettük, aki nem tud lehagyni. De az is lehet, hogy csak Rolandot akarta végre megismerni J mert annyit hallott már róla, csak mindig egy fantom volt számára.

Ma nagyrészt tölgyesek és eukaliptusz erdőkön, kis falvakon haladt az út. Kerestem is a koalamacikat http://www.youtube.com/watch?v=dXB9cMvLPQU, de nagyon elbújtak.. de egyszer elkezdtem még én is enni az eukaliptuszt hátha azt hiszik itt egy tesó és előjönnek. De nem jöttek, pedig állítólag van pár Spanyolországban is (az állatkertben), de azért én reménykedtem hátha 1 megszökött és előjön nekem egy fotó kedvéért J

Nagyon érdekesek az eukaliptuszfák, több tíz méteresek is lehetnek és jellemzően nyíl egyenes a törzsük.

Ma azt is végre megtudtam, hogy a spanyolok tudnak picit magyarul, bár kis tájszólással beszélnek. Az autót kocse-nak hívják J

Az egyik faluban egy kis utánfutón egy szállást hirdető tábla megszólalt mikor odaértem és  a zarándokoknak mondta hol vegyenek ki szállást. Valami mozgásérzékelős cucc volt. Szerencsére nem a hajnali sötétben futottunk össze, mert tuti betojtam volna J

Ma egy nagyon szimpi dolgot is láttam, egy spanyol bácsi úgy Camino-zott, hogy közben az útról szedte a szemetet, majd a kukáknál kiürítette a szemetes szatyrát. Nemes tett..

Kicsit lassan haladtam, ezért rengeteg sprintelő ki hátizsákosba belefutottam. Ennek örömére egy elfeledett gyöngyszem: http://www.youtube.com/watch?v=upT81vmQUdE Előznek, mondjuk nem csoda, kb. 3,5-4 km/h-ra lecsökkent a sebességem, tulajdonképpen sétálgatok. Be kell valljam, elfáradtam, nagyon. 2 napja nagyon nehezen megy és sokszor nehezemre esik menni. Hogy ez csak fáradtság? Betegség? vagy az út végét érzem? Asszem mind egyben. mennék már haza, ezt érzem..

Nem tudom hogy van ez, de Nektek könnyű lehet, de azért nekem se rossz J http://www.youtube.com/watch?v=ZSQpeoW9UM0&feature=related arra gondolok amire akarok J

De már csak 21 km és holnap megérkezem délelőtt Santiago-ba és jöhet a pihenés. Eldöntöttem már korábban, hogy nem megyek le gyalog az óceánpartig, nem érzem, hogy le kellene mennem, ezért nem megyek. Ez a Camino, azt teszi az ember, ami jól esik, amit szeretne. Én nekem most ez esik jól, menni haza J Nem hiányzik még 80-90 km gyaloglás, majd lehet egyszer máskor, ha erre járok. Tényleg úgy érzem itt és most, Santiago-ban ideje befejezni, ott lesz a gyaloglás vége, az út vége meg ki tudja J

Úgy hiszem ennek mind így kell lennie. És nem érdekel ki mit gondol. be yourself no matter what they say.. http://www.youtube.com/watch?v=flWP28y2cyw

 

Szólj hozzá!

25. nap Mélide – Arzúa 2011.08.18. A legrövidebb nap

2011.08.28. 22:06 bjegesi

Management summary

Km: 14,0 km

Hostel rating (1-5 skalan): Arzúa Santiago 4

Etap nehezsege: 1

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 3,5

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3

 

Tudtad-e?

- hogy Arzúa a queixójáról híres, ami egy 0,5-3,5 kg tömegű kerek sajttömb, amelyen a eredetszármazást jelentő embléma is van?

- hogy Galiciára jellemző másik sajt kúp alakú, neve Tetilla (jelentése mellecskék) és hegyes mell formájú? J

 

És a mai story

Megy a harc a helyekért, egyesek fél 4-kor kellnek és indulnak, mások foglalnak szállást előre telefonon. Na ezek közül én egyikre sem vagyok hajlandó J

Mivel én tegnap túl sokat is mentem, ráadásul tényleg megfáztam és nem javul, így mára csak 15 km volt. 10:45-kor már a szállás forró zuhany alatt álltam, legalább 20-30 percig. Napok óta erre vágytam, végre megadatott J

Aztán meg is borotválkoztam, most másodszor az úton, megint rám fért J Persze napok óta akartam, de a csapnál az önkormányzati szállásokon csak hideg víz van, csak a zuhany alatt van meleg víz, ráadásul tegnap még az sem volt..

Elfáradtam, de most már nem állhatok meg.. Csak 40 km van vissza. Ezt már kibírom, persze könnyebb lenne, ha itt lennél velem http://www.youtube.com/watch?v=FyCnqvgSYBs&feature=related Egész nap szépen lassan bandukoltam, így esett jól. Kata megint felbukkant. Külön örömöt okozott mikor mondta hogy van 2 levese. Megfázva azt hiszem pont jókor jött. Köszi Hugi! (Ja Katát már csak a húgomnak hívom) Ilyen ez a Camino, amikor valami jól jönne, akkor megkapod, nekem ez most a forró leves volt J

Néhányan durván Camino-znak. Én megértem, hogy ha valakinek nincs ideje vagy nem bírja a lába, stb. akkor részben csinálja meg. De akiket buszoztatnak, az nagyon komoly. Felkelnek reggel (nem hajnalban), felülnek a buszra, 15-25 km-t mennek busszal, majd kb. az utolsó 5 km-t lesétálják 2-3 óra alatt.. majd megszállnak az előre lefoglalt szálláson. Az egy dolog hogy hangosak, meg nem épp általában a legkulturáltabbak, de ha mások elől így foglalják el a szállást, az már nem szimpi.. Na mindegy.. A lényeg, hogy ezzel nem érdemes foglalkozni, mert csak elrontaná a kedvünket, azt meg nem engedjük J Én nem veszek inkább erről tudomást, így az én utam szépségét sem veszik el J Tanulság: nem szabad hagynunk az életben, hogy a nehézségek és mások cselekedetei letérítsenek az utunkról.. J

Nekem állítólag mindezek ellenére szerencsém is volt, a nyári csúcsforgalom ellenére egy hullámvölgyben vagyok, azaz elvileg nincs sok ember az utolsó 200 km-en. Ha begyorsítok, akkor utolérem az előttem levő sok embert. Szerintem tegnap ez történhetett, szóval a mai visszavétel jót tett ebből a szempontból is J Ez valami olyasmi, hogy az olyan hullámot könnyű és jó meglovagolni, amin nincsenek sokan. http://www.youtube.com/watch?v=gbRKfieMsdQ Ha megtalálod ezeket, akkor nyersz. Olyan lehet ez mint a piaci rés megtalálása és kiaknázása J

Az út során már észrevehető az éghajlatváltozás, errefelé reggel ködös-felhős az idő, délután pedig nagyon meleg van, tűz a nap. Jellemzően tölgyesek vannak az úton, megjelentek a páfrány és pálmafélék is, és egyre dúsabb a növényzet, meg ma végre eukaliptuszerdőn is áthaladtam.

Már csak 40 km, leírni is hihetetlen, karnyújtásnyira van Santiago J

 

Szólj hozzá!

24. nap Portomarin - Mélide 2011.08.17. Sóhiány

2011.08.28. 19:48 bjegesi

Management summary

Km: 40,3 km

Hostel rating (1-5 skalan): Mélide tornacsarnok 1,5

Etap nehezsege: 2,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 2,5

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4,5

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 2

 

Tudtad-e?

- hogy Galicia földrajzi közepe Mélide?

- hogy Mélide-ben talalkozik a camino primitivo (a legrégebbi Jakab-út) és a camino frances?

- hogy galiciaiul a Jakab utat „kaminyo”ként kell ejteni és nem „kamino”-nak?

 

És a mai story

Reggel hatalmas ködben, ködszitálásban bandukoltam, hiába telt az idő, csak ott volt ködbarátom velem egész délelőtt, nem akart elhagyni. Ennek és a tegnapi ködszitálásnak meg is lett a böjtje, jól megfáztam, picit le is gyengültem vagy csak megérezte a testem, hogy most már tényleg közel a cél.. Igen közel vagyok, nagyon közel. Sokat is jár az agyam azon, mi lesz ha odaérek, mi lesz ha hazaérek.

Ráadásul itt nagyon törlődik az agyam. pl. tudom hogy október közepéig minden hétvégém foglalt, de egyikre sem emlékszem mi a program.. vagyis egyet kivéve, egy szüretet J

Ma Diával megint összefutottam, közben Kata pár napja lemaradt. Meg egy idősebb Magdával is összefutottam. Érdekes nagyon, hogy a magyarok közül sokkal több a nőnemű. Akikről még hallottam hogy a környékemen vannak magyarok, ők is mind nők. Érdekes. Közben Roland jelezte, hogy lassan utolér, elvileg 1 napon fogunk Santiago-ba megérkezni.

Egy focipályán ma láttam egy spanyol zászlót, ami még rendben is lenne, de ez a focipálya közepén volt. Szóval itt is vannak furcsaságok, nemcsak nálunk terveznek időnként furcsa helyre furcsa dolgokat.

Mivel mostanában szinte délelőtt megtelnek már a szállások, így ma 13:30-kor már csak egy iskolai tornateremben volt hely. Hideg kőpadló a megfázásomhoz különösen jól jött Ráadásul fiesta van a városban, a tornacsarnok mellett a dodzsem, 2 ugrálóvár és az egyik színpad. Remek, kb. éjjel 2-ig 2-3 helyről bömbölt a különböző zene. Amit most kivételesen nem élveztem. Bezzeg a margitszigeti szórakozóhelyeken ez nem szokott gond lenni J 40 km után  ezek nem igazán hiányoztak. Gondoltam majd segít a sör. Megfázás révén csak langyos söröket mertem inni, szerencsére ebben Dia jó partnernek bizonyult, sőt kivételesen nem én voltam a szószoló hogy igyunk J a söröknek köszönhetően azért végü sikerült elég jól elaludnom és csak ritkán felébrednem, sőt állítólag horkoltam is, amit nem csodálok, alig kapok levegőt. Néha jár álmomban a lábam. Hogy ez most a buli miatt vagy csak megszokásból lehetett azt nem tudom.. J

A hideg kőre lett megoldás, amit ezúton is köszönök kínai testvéreinknek, akik az egyik ottani boltjukban 5 euroért egy überszexi fehér-kék színű halacskás felfújható gumimatraccal „megajándékoztak” Szóval ezzel is megoldódott az aludj el szépen kisbalázs mivel a halacskák vigyázták álmaim..

Érdekes, hogy napok óta mindent nagyon megsózok, valszínű nagyon kellhet a szervezetemnek. Úgy mint Betti.. http://www.youtube.com/watch?v=WHHJbzgJnGY

 

Szólj hozzá!

23. nap Samos - Portomarin 2011.08.16. Köd előttem, köd mögöttem

2011.08.28. 18:49 bjegesi

Management summary

Km: 37,5 km

Hostel rating (1-5 skalan): Portomarin egyszerűbb 2-es számú municipal 3

Etap nehezsege: 2,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 2

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3,5

 

Tudtad-e?

- hogy Galiciában az emberek főként mezőgazdaságból és halászatból élnek, és Spanyolország egyik legszegényebb vidéke?

- hogy számos kelta hagyomány él még ezen a területen (galiciai duda a gaita) vagy a boszorkányság kérdése? Ha egy galiciait megkérdeznek a boszorkányok létezéséről, akkor egyértelműen kétértelmű választ adnak: Nem hiszek a boszorkányokban, de biztos hogy léteznek.

- hogy a galiciaiak közül sokan hisznek a kövek és a tener természetfeletti erejében?

- hogy évente kb. 20%-kal növekszik a zarándokok száma, ami hatalmas emelkedés?

- hogy a mai Portomarin a 60-as években „készült”, amikor elzárták a völgyben lévő folyót, így a régi település helye víz alá került? (az eredeti település Galicia egyik legvirágzóbb és leggazdagabb falva így víz alá került. De előtte a templomokat kövenként elbontották és alrébb felépítették..)

 

És a mai story

A reggel sötétben kezdtem, ráadásul a lámpámból este kivettelemeket nem találtam, így csak én voltam és a holdvilág. Bár telihold volt, nem változtam farkasemberré és a vérét sem szívtam senkinek, de végre megszerettem a teliholdat is J A hegyek között egy kis völgyben vitt végig az utam, a völgyben csordogáló patak vizében tükröződő telihold vold a lámpám ma hajnalban. Csak a vízcsobogás, a telihold fénye a patakban és én voltunk úton.. J http://www.youtube.com/watch?v=NllDZVYwtik&feature=related

Nincs kedvem írni, meleg van napközben, reggel meg hideg és ma még hatalmas köd is volt délelőtt. Köd előttem köd mögöttem.. szél hozott szél visz el.. néha tényleg így éreztem http://www.youtube.com/watch?v=aS-K8AWyUo4&feature=related Na jó, a ködnek is meg van a szépsége, pedig sokáig nem gondoltam. Láttatok már hatalmas ködben napfelkeltét? Én is csak nehezen láttam meg J de megvan ennek is a szépsége, ahogy a köd fokozatosan ereszkedik le a völgybe, időnként meg megállva majd bele sétálva a ködfelhőbe. A ködszitálás miatt még a hajam is vizes lett. Mivel már úgyis időszerű volt egy hajmosás, így jól jött (gondoltam akkor, aztán később meglett a böjtje..) Na meg sokat nem láttam előre a ködben. Tényleg láttatok már a ködben a semmi közepén kóla automatát felbukkani? itt még az is van, a világ végén.. Ráadásul is Galíciában a piros hátterű kóla automatán nem coca-cola felirat van, hanem Camino kagylójel és a falvak nevei az útvonallal. Otthon miért nem Budapest látnivalói vannak az automatákon?

Ma ültem délután a földön limonádét ittam és kenyeret rágcsáltam, a morzsa meg csak potyogott, nem nápolyi és nem rajzoltam azt.. J http://www.youtube.com/watch?v=XXV2psHtXdI

Kezdünk sokasodni, elértem a 100 km-es kőtáblát, állítólag a spanyoloknál beírják a CV-kbe, ha megcsinálták a Camino-t. A papirhoz meg az utolsó 100 km teljesítése elég.. Asszem én is beírom a CV-mbe, hátha kapok fizetésemelést J

Általában ezen 100km-es vándorokat csak turistának hívja mindenki, jellemzőjük a minihátizsák vagy még az sem, mert kocsival viszik a cuccuk, na meg nem csíkos a lábuk, azaz nem látszik az egyenlőtlen lebarnulás. Egyébként elég sexin vagyok fehér-barna J Az néha rossz, hogy ezen emberek elfoglalják más „régi” zarándokok elől a szállásokat. De az igazi zarándokokat nem zavarja semmi, ott alszik ahol tud. Láttam zarándokokat templomtoronyban aludni, vagy csak kint a szőlőtőkék között, de volt olyan is, hogy valaki be lett csempészve a betelt szállásra.

Ma egy 2 domb között elárasztott völgy partján lévő település, Portomarin volt a cél. A naplementét a hegyoldalból néztem mely csillogot a folyóban, szép volt, főleg mert közben Bettivel beszélhettem J

 

UI: Ma még egy érdekesség történt, egyik spanyol zarándokon egy szigetes Tankcsapda pólót láttam J

 

Szólj hozzá!

22. nap O Cebreiro - Samos 2011.08.15. Napfelkelte a hegyekben

2011.08.28. 17:36 bjegesi

Management summary

Km: 31,6 km

Hostel rating (1-5 skalan): Samos adományos a kolostor oldalában 2

Etap nehezsege: 2

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 4

 

Tudtad-e?

- hogy Ramil településen (ahol ma áthaladtam) van egy több mint 100 éves gesztenyefa?

- hogy a középkorban a zarándokok Trisastela mészköbányáiból egy darab követ vittek magukkal, amiből a castanedai égetők meszet készítettek, és ezt a santiagoi katedrális építésénél használták fel?

- hogy samosi katedrálist az 5-6. században alapították, a nugati világ egyik legrégebbi kolostora?

- hogy a 8. század végén a későbbi II. Alfonz király Samosban nevelkedett? (Uralkodása idején leltek rá Szent Jakab sírjára, így Ő lett a Jakab út első támogatója.)

- hogy a samosi kolostor kerengője a legnagyobb Spanyolországban?

- hogy a samosi kolostor orgonájában 3850 síp található?

 

És a mai story

Ma az egyik, ha nem a legszebb napfelkeltét láttam és mivel a fényképező objektívja feladta a harcot (én nem J), így maradt a telefonom, amivel kiderült majdnem ugyanolyan jó képeket lehet készíteni, ráadásul a panoráma funkciója elég jó J

A napfelkeltekor kiderült, hogy körülöttem is mindenhol hegyek vannak és a köd, felhők meg megrekedtek a völgyben, így ég és föld között érezhettem magam http://www.youtube.com/watch?v=_wDdhJ33olU&feature=related

Most már rendszeresen látni üres óvszeres zacskókat, asszem elfogyott a türelme sok zarándoknak  J Szóval valahol van itt szex csak senki nem tudja hol.. A csajok mesélik hogy sok pasi nyomul rájuk, és néha nehéz levakarni őket. Meg hallottam, hogy tényleg vannak akik csajozni jönnek, állítólag 2 magyar srác is volt erre nemrég és az volt a céljuk, hogy végigmenjenek a Camino-n.. J Mondjuk ők egy fokkal jobbak mint sajnos az a néhány figura, aki ijesztgeti a csajokat a Camino-n, de szerintem ők helyi spanyolok.. Szóval ma hallottam, hogy pár napja egy sötét reggelen egy meztelen szatír ilyesztgetett csajokat meg üldözte őket, míg hasba nem rúgták.. Szerencsére ritkán hall negatív történeteket itt az ember, de mint mindenhol sajnos előfordulhat.. Egy másik story meg egy a kocsi csomagtartóján meztelenül ülő és játszó fasziról szólt..

Ma egy alternatív útvonalat választottam, azaz nem a főbb Camino úton mentem, melyen kevesebben voltak és sokkal szebb tájakon vitt. Egyik dombról a másikat másztam, amikor az egyik völgyben egyszer csak elém tárult a völgyben egy kolostor, Samos volt, a bencések kolostora. A szállás a kolostor oldalában volt, nem messze tőle egy 9. században épült kis kápolna  a csobogó patakparton. Idilli környezet J Erre nincs net, nincs semmi, szóval ezért nem blogoltam.. J Valamiért viszont állandóan szól a harang. Giling galang szól a harang boldogságom határtalan J http://www.youtube.com/watch?v=n0lth-FnYZg

A szálláshoz érve olyan fáradt voltam, hogy Kata kenyerét és sajtját a földön ülve egy zacskóról ettem meg a koszban.. Igényesség esik.. Ma újabb magyarral futottam össze, Diával, akivel megint jól jártam J Spanyol tanár, ami többször jól jött J

A monostort is megnéztem spanyol idegenvezetéssel, de még jó hogy valamelyik magyar csaj a közelemben van és tolmácsol ha kell J Cserébe persze én meg jófej vagyok J

A bencés kolostor nagy szép volt, de volt egy érdekes festmény benne, amin az egyik kisangyal fekete volt.. Bevallom eddig ilyen színes angyalábrázolást még nem láttam J A kolostor egyik misére is használt kis kápolnája 8 részre volt osztva, a középen álló asztal 8szögletű volt, 8 lábbal, a teremben 8 ablak volt.. Tudjátok miért? http://www.youtube.com/watch?v=rvVAex4r0_8 na majdnem, de nem teljesen. 8 óra munka 8 óra ima, 8 óra pihenés.

Az amcsi srácokkal vacsiztunk, azt mondták az egyik magyar dalra, amit énekeltünk, hogy olyan mint egy star wars zene, tudjátok melyik volt az?? http://www.youtube.com/watch?v=MecLsLZAVps Szerintetek olyan mint a star wars zene?

Azt tudtátok egyébként, hogy a „fülolaj” a legszebben hangzó magyar szó (a külföldieknek), legalábbis Kosztolányi állítása szerint?

 

Este gyönyörű szép „csillagos este volt” http://www.youtube.com/watch?v=g5KjCDc-kOs mint 2 hónappal ezelőtt.. amikor a szerelem szembe jött..

Én meg csak néztem, néztem az ég felé.. http://www.youtube.com/watch?v=1lOoIgGFy24

 

Szólj hozzá!

21. nap Pereje – O Cebreiro 2011.08.14. Újra a hegyekben

2011.08.28. 16:48 bjegesi

Management summary

Km: 23,1 km

Hostel rating (1-5 skalan): O Cebreiro municipal 3

Etap nehezsege: 3,5 (nem kis emelkedő)

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 3

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 4

 

Tudtad-e?

- hogy ma átértem Galicia autonóm körzetbe (az utolsó az utam során), mely a legtitokzatosabb Spanyolországban a kereszténység előtti gondolatvilág miatt? (Kr.e. 4000-2000 közötti megalitkultúra sírok, kőbe vésett bronzkori misztikus szimbólumok találhatóak itt, illetve rengeteg kelta emlék Kr. e. 700- Kr.e.135 közöttből)

- hogy Galicia a kelta Gallaker szóból ered és a galiciai nyelv a gellego is a keltáknak köszönhető, ami egy dallamos, nagyon lágy nyelv?

- hogy Galiciára oly jellemző ovális alakú zömök, nádtetős ház a pallloza kelta eredetű? (Ma már nem élnek benne, mint ahogy a magyarok sem élnek jurtában már J)

- hogy a Camino védjegyévé vált sárga útjelző nyilakat O Cebreiro 60-as évekbeli plébánosa Elias Valina festette ki 1984-ben Franciaországtól Santiago-ig és Ő volt a modernkori Camino zarándoklat egyik legnagyobb promotere?

 

És a mai story

 

Még tegnap este megismerkedtem 2 amcsival, az egyik csak 16 éves, a másik a 27 évével vigyáz rá, velük meg Katával mentem ma szinte egész nap, legalább gyakoroltam az angolt, meg tanítottam kis magyart nekik J 1500 m-re kellett ma felmászni, elég jelentős emelkedőkkel, az idősebb amcsival mentem végig, a fiatalokat magunk mögött hagytuk, a mászás közben beszélni sem volt könnyű, ráadásul angolul, meg az alap 10-15 általános tudnivalón túl már komolyabban elmélyültünk egy-két témában is. Néha bevártuk a tinédzsereket, ja Katát már csak a húgomnak hívom, szegény nem nagyon ismeri az Edda számokat sem.. Meg a Moszkva tér filmet sem..

Hajnalban a sötétben menet közben szembe jött egy alak, aztán kiderült, Greg az akit pár napja ismertem meg.. Fel volt kötve a keze, visszafelé ment, elesett és a válla, kulccsontja megsérült, mert így nem bírta vinni a zsákját. Egy autó felvette és elvitte vissza a városba, azóta sem tudunk róla, lehet fel kellett adnia a cél előtt 150 km-re? Intő jel.. Kemény lenne, de sajnos van ilyen. Asszem nekem is nagyon oda kell figyelnem, nehogy valami bajom essen itt a végén. A story-ban az a nagy gát még, hogy tavaly is elkezdte Greg a Camino-t, de 2. nap a barátnője leesett az emeleteságyról és eltört a válla, így feladták.. remélem sikerül neki valahogy végigmenni, és nem adja fel végleg.. Az ember ilyenkor ordítani tudna, milyen apróságok miatt félrecsúszhatnak dolgok.. Ha feladod.. http://www.youtube.com/watch?v=gbnoeg4z4P8

 

Érdekes amióta itt vagyok nagyon keveset káromkodtam, persze mert nincs miért J Nem is értem otthon miért káromkodom?? J

Ma tanultam egy nagyon fontos dolgot. A 0,33-as dobozos kóla45 fokban a peremén megáll, kibontva is! J Az amcsiknál egy fiatal tanár közel 3000 dollárt keres havonta, az otthoni kb. 5-szörösét..

A hegyekbe felérve lehűlt a levegő kb. 5-6 fokkal, így ma délután fáztam, a szieszta helyett meg előkerültek a porlevesek, 3az1benek és így a forróság elöntötte a testem.

 

A galiciai hegyekbe felérve kék ég és zöld a fű nekem, nagyszerű hogy élek http://www.youtube.com/watch?v=rPQW6oY2E94 de néha összefolynak, de hát tudjuk lehet akár zöld az ég és kék a fű is http://www.youtube.com/watch?v=3Jv-BEPF18o nekem mindegy mindegy hisz végülis így gyönyörű J

 

Igazából itt szinte semmi nem hiányzik otthonról, , 1 dolgot kivéve, de az nagyon, viszont ez nagyon jó, mert azt jelenti, hogy nagyon fontos nekem.. J na ki találjátok mi/ki az? J

 

A Camino arra is jó, hogy az ember átérzi, megérti azt, hogy mik azok a dolgok melyek igazán fontosak és az ember nem tud élni nélküle élni, és ezek a boldogság, család, szerelem, jókedv.. A többi szinte mind csak külsőség és körítés, ami persze van, kell, de nem az a lényeg.. Asszem a munkát kihagytam a felsorolásból.. Ez véletlen lehet?? J

 

Mindenkinek a friss kútvíz kell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az amcsi srácokkal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kata is utolért a 152-es km kőnél

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tipikus galíciai körház

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csúcsra felérve Galicia elérve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mennyasszony 5 kg sót kapott a nyakába..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megindul a köd..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..és pillanatok alatt mindent eláraszt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Panoráma a hegytetőn a szállásnál

 

 

Szólj hozzá!

20. nap Ponferrada - Pereje 2011.08.13. Poloska para

2011.08.27. 23:29 bjegesi

Management summary

Km: 30,0 km

Hostel rating (1-5 skalan): Pereje 4,5 (nyugodt, pici, szimpla ágyak!)

Etap nehezsege: 1,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 3,5

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3,5

 

Tudtad-e?

- hogy Ponferrada jelentése a pons ferrata szóból ered, ami vashidat jelent?

- hogy Villafranca del Bierzo-t kis compostella-ként is emlegetik, mivel a középkorban a beteg és gyenge zarándokok csak eddig jutottak, (mert a hágón nem bírtak már átkelni), de ugyanazt a feloldozást megkapták itt mint amit mások Santiago-ban?

- hogy Villafranca a nevét az ide a Cluny kolostorból települt francia szerzeteseknek köszönheti (villa de francos)?

- hogy Villafranca-ban található apácakolostorban áll Európa legnagyobb és legöregebb 33 méteres ciprusfája (valszínű több mint 400 éves)?

Na és a mai story

 

A nap egészét teljesen egyedül mentem, szerencsére alig találkoztam valakivel, jó ritmusban voltam. Úgy mentem, hogy mással kevésbé találkozzak. Jó a taktikám szerintem. Ha lehet nem a könyv szerinte megyek, mert sokan azt nézik és ahol tudok inkább kis szállásokon szállok meg, nem nagyvárosban. Ha van több út (elágazások vannak és több párhuzamos Camino útvonal is lehet), akkor a kevésbé preferáltat választom. Jellemzően ezek hosszabbak, de szebbek is és kevesebb rajtuk a vándor, a „turisták” meg egyáltalán nem mennek ezen J A eszembe jut http://www.youtube.com/watch?v=77TAQVusaJY&feature=related

Szóval ha lehet, akkor a frekventált városok után 1-2 faluval szállok meg, így van előnyöm azokkal szemben akik a városból indulnak, nem tudnak napközben utolérni, így a tömeg mögöttem van J Ennek köszönhetően szállások is mindig voltak, nem volt megtelt táblás fogadtatásom még.. Mivel a tömeg mögöttem így még a csendet is élvezhetem, ráadásul a velem egy szálláson megszállók előtt szoktam indulni, így néha órákig embereket sem látok és élvezem a természetet vagy amit akarok :)

Ma mondjuk nagyvárosban kezdtem, de gyorsan egy alternatív útvonalra áttérve elhagytam mindenkit és délben már a hegyek között megbúvó csodaszép kisváros Villafranca del Bierzo-t csodálhattam, olyan Kőszeg szerű, de szerintem szebb..

A nap ma is sütött http://www.youtube.com/watch?v=eo5YzA-U4PY&feature=related de elviselhető, főleg ha ilyen zenék vannak J

A nap felismerése (ami már régóta a szemem előtt volt) egyébként, hogy a falvakban ahol a házak között apró nemzeti zászlók vannak egy madzagra kifeszítve ott, tuti egy kocsma, bár van J Így messziről tudja az ember hol lehet megállni J http://www.youtube.com/watch?v=amXeJrA-wDc&ob=av3n

A hegyekben ma átmentem Tardajos-on, aminek egyetlen lakott „háza” van, tetején a fő nemzetek nagy lobogói és köztük a középpontban a magyar nemzeti lobogó volt J Ilyenkor az ember magyarsága mindig feltör.. Ha én zászló volnék.. http://www.youtube.com/watch?v=6ojhBoj8bP8&feature=related

Tardajos egyetlen lakója Tomás, aki a templomos lovagok életét kívánja követni, van nála szálláslehetőség is, bár zuhany és öblítős WC nincs, csak pottyantós.. Bátrak kipróbálhatják nála az éjszakát, tuti egy élmény, de erre én most nem vágytam, vagy csak még igényes vagyok?? J

Láttam ma végre Seat-okat is, Bálintnak üzenem, hogy egy Lada formájú régi Seat lökhárítóját odaadták volna, de nem volt nálam elég pénz az alkudozáshoz, ezt meg adományként most nem adták, ez van, a pénz az úr.. http://www.youtube.com/watch?v=ETxmCCsMoD0&ob=av3e

Ma nagy magányomban nagyon Betti hiányom volt, meg a fáradtság is elkezdett kijönni, így délután egy kis alvással próbáltam regenerálódni J Amíg aludtam, addig a cuccaim napoztattam, meg mostam, mert előző nap az alattam lévő ágyban volt poloska, így a paranoiám előjött megint, szóval óvintézkedéseket kellett tenni. na azért Árpáddal objektumot nem építtettem http://www.youtube.com/watch?v=ETxmCCsMoD0&ob=av3e

Szóval a kis poloskák nem bírják a meleget, ezért megnapoztattam mindenem, hogy tuti ne is akarjanak engem, ha esetleg mégis engem is meg akarnának környékezni J

Érzem, hogy közeledek Galíciához, végre megint rengeteg hegycsúcs, völgy van. Egyik nap szinte egész nap csak felmentem, másnap lementem. Hihetetlen szép tájakon és utakon, ki szerpentineken megyek.. és régóta zúgják a fákon a kabócák, hogy láss ezer csodát.. J http://www.youtube.com/watch?v=I_W_Xgt7QDw

Időnként csak megállok és nézek, nézek és nézek.. Ha meg éppen nincsenek hegyek, akkor gyümölcsösök, szőlőültetvények és gesztenyések között bandukolok..

A talpam egész jól van, alig fáj napközben, köszönhetően a kevesebb km-eknek. A sarkamon viszont a régi vízhólyagok lassan akarnak gyógyulni, mostanában ezek szoktak néha fájni, de leleukoplasztozom J Ez olyan mint futásnál egyesek a mellbimbójukat ragasztják le, hogy ne dörzsölődjön ki. Éjjel meg a lábam igyekszem lelógatni a lábam az ágyról, így kényelmesebb.. J

Na ma megint visszatért a világbéke fíling, mert ugye tudjuk hogy a zene legyőz mindent J http://www.youtube.com/watch?v=cLCz4llj2Cs egyébként szerintem ez egy jó szám a LL. fiatalembertől na meg Mary-től erről eszembe jut egy nagyon romantikus szám, melynek sajnos a címét nem tudom lefordítani.. http://www.youtube.com/watch?v=cLCz4llj2Cs

 

Tipikus harangtorony: kistető a harangozónak és gólyafészek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alternatív úton Villafranca felé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hegyek között megbúvó Villafranca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végre nem emeletes ágy :)

1 komment

19. nap Foncebadón - Ponferrada 2011.08.12. A legfontosabb nap

2011.08.27. 22:39 bjegesi

Management summary

Km: 27,2 km

Hostel rating (1-5 skalan): Ponferrada adományos 4 (nagy, de jól szervezett és kellemes hely)

Etap nehezsege: 4 (lefelé nagyrészt, ami nekem katasztrófa)

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 3,5

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 4

 

- hogy a Cruz de Ferro (vaskereszt) a Monte Irago-n áll, és a Jakab-út mentén a legszerényebb, de talán legmegkapóbb hely? (Egy nagy kőhalmon felállított nyárfán egy egyszerű kereszt van.)

- hogy a zarándokok évszázadok óta itt teszik le az otthonról hozott köveiket, mely a zarándokok lelki terhének elhagyását jelenti?

 

És a mai story

Röviden a mai nap: váóóóóóóóó

Hajnalban  sötétben kezdődött a csúcstámadás, ahogy azt a hegymászók is szokták. Gyyors pakolás és kajázás után sietve indultam. Még egy gyors elköszönésre futotta azért a vendéglátóknál, de indulnom kellett. Idulnom mert a csúcson szerettem volna megélni a napfelkeltét. A csúcstámadás során többször elgondolkodtam, hogy érdemes-e sietni, mert végülis nem történik semmi ha nem érek fel napfelkeltéig. De mégis fontos volt nekem, ezért azt gondoltam nem baj ha kilépek. Bár nem rohantam, sikerült időben felérnem, így napfelkelte előtt elértem Cruz de Ferro-t, ahol a kőhalmon lévő nyárfa és rajta az egyszerű kereszt nagyon megkapó volt, egyszerű, de mégis gyönyörű és mélyen megérintő pillanat volt. Felérve örökre elhelyeztem a kőhalmon  az otthonról hozott kövemet. Talán ez volt a legfontosabb állomása a Camino-mnak. Így innentől már szinte csak ráadás minden.. Innentől már eljutok így vagy úgy a kb. 270 km-re lévő Santiago-ba. Ezzel mondhatni a kicsi Santiago elvégezte dolgát és elindult haza a kúthoz.. J

A napfelkelte tényleg gyönyörű volt és mivel kissé felhős is volt, ezért a különféle színek játéka még varázslatossá is tette.

A hegytetőről kb. 25 km-t kellett végig lejtmenetben megtenni, jelemzően apró köves, oldalt növényekkel benőtt ösvényeken, a hátteret pedig a többi környező hegycsúcs panorámája jelentette. Elég sokszor „muszáj” volt megállni fotózni.

Mivel ma korán végeztem már 13 körül, így kihasználva az időt, alapvető tisztálkodási munkálatoknak láttam neki, a szokásos fürdés és lábkezelés mellett nagymosás, köröm kezelés, ápolás is volt. A borotva elmaradt, mert még annyira nem voltam ősemberes, meg egy igazi zarándokhoz az hozzátartozik J Meg majd ha hazaérek, akkor ráérek ezekre, úgyis Bettinek kell, hogy teccen J

Sokat gondolkodtam azon mi lesz ha hazamegyek, elmúlik-e az itteni rutin, mi változik, mit ültetek át az otthoni életbe.. Jó kérdés, nem tudom J mindenesetre a sziesztát jó lenne átvenni J

Az embernek itt van ideje gondolkodni szerencsére, hogy min szeretne és min nem szeretne változtatni.. En sok mindenen nem szeretnék változtatni J De szeretnék.. http://www.youtube.com/watch?v=RPLvpwluUeQ

Vannak terveim, álmaim kérdés mi fog megvalósulni a gyakorlatban.. J http://www.youtube.com/watch?v=x5h1GI2oNpk

Ma találkoztam egy érdekes sráccal, holland, otthonról indult gyalog pénz, bankkárty, telefon, stb. nélkül, csak egy útlevele van, így akarja megcsinálni a Camino-t, kb. 9 hét alatt nyomja le, kb. 40-50km/nap átlaggal.. Nem szegény gyerek, csak így akarja megcsinálni, néha dolgozott kajáért, szállásért, vagy csak megette mások által meghagyott kaját, vagy kapott kaját evett, kint aludt, stb..

Aztán az id előfordult, amire nem gondoltam. Valaki érti a magyar nyelvet picit. Greg, egy amcsi srác, nagyon normális gyerek. Sokat felejtett magyarul de tuti többet ért mint amit sejtek J Angolt tanított korábban Magyarországon, most Olaszországban él, de majd most költözik spanyolba.. Kicsit világpolgár, pedig még csak egyidős velem. Bár nem néz ki olyan fiatalnak mint én J

A mai szállás Ponferrada, egy nagy adományos szállás kis szobákkal. Kellemes kerttel, főleg hogy most ezen sorokat is egy szőlőlugas alatt nézem, előttem pedig a végtelen hegyek látványa.. Nem rossz, nem rossz.. J

A lábam meg kezd egyre jobban lenni, kevésbé fáj napközben. A hólyagjaim (a víz) kezdenek helyrejönni, és nincs napok óta újabb J A régieket meg leleukoplasztozom csak úgy minden nélkül, így nem dörzsölődik a cipőben. Úgy tűnik nekem ez vált be.. J Szóval most csak lógatom a lábam J http://www.youtube.com/watch?v=0EG5HgiiPI0

 Este közösen főztünk páran, egy nyitott szemléletű izraeli srác (Roy), Greg, Kata, meg a holland pénznélküli (Nicki) aki valakitől korábban kapott száraztésztát dobta be a közösbe. Mi többiek meg vettünk cuccot szószhoz, salihoz, meg egy dinnyét. A dinnye nagyrészét meg végül szétosztottuk mindenkinek mert nem tudtuk megenni. Ez itt így működik.. Az élet nagy dolgai voltak a témák, a szeretettől a harcig és a munkáig, kicsit néha filozófikus szintre ment fel, ami az én racionális gondolkodásomon már túlmutatott, meg nem éreztem azt hogy én vagy mi meg tudnám váltani a világot. Persze az igaz ha mindenki csak picit tenne érte, vagy már néhányan mi többet tennénk már akkor is előrébb lennénk.. http://www.youtube.com/watch?v=OlN8XI2hDso D.L után szabadon ajánlom Jánosfi Mihály: Gyógyitsd meg a világot http://www.youtube.com/watch?v=BWf-eARnf6U&ob=av2e

Aztán a nagy elmélkedés végén Greg az amcsi srác megkérdezte, hogy mit gondolnánk róla, ha azt mondaná, egyik hajnalban még sötétben 4-5 között gyaloglás során zöld fényeket látott, majd villanásokat és olyan volt mintha harcolnának az űrben. Nagyonfurának tűnt ahogy leírta, de hogy csak túl sok Csillagok háborúját nézett http://www.youtube.com/watch?v=sfQu639czY8 vagy még többet és keverte a magyar valósággal http://www.youtube.com/watch?v=7gQhy7x881k

Senki nem tudja mi lehetett, de ha hallotok vagy olvastok valamit erről az UFO http://www.youtube.com/watch?v=96GJPCmO25s magazinban, akkor szóljatok.. J

UI: a búzamezőkről és kecskékről eszembe jutott Johnny barátunk A mellizmon túl c. száma http://www.youtube.com/watch?v=v1zmgjwmIy4&feature=related

UI: Az akcentusom állítólag nagyon magyaros, de azért remélem ennyire nem J http://www.youtube.com/watch?v=GuaoODM_mSI&feature=related

 

Napfelkelte

 

Napfelkelte Cruz de Ferro-n

 

Hegyekben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elhagyott település és ház a hegyekben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manjarin, a pottyantós település egyetlen háza, középen a magyar zászlóval

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néha szemben is jönnek vándorok, akik már hazafelé tartanak..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipikus házak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köves úton is kell néha menni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néha a kereszt nem csak irányt, hanem fontos infókat is jelez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cuccaim is néha pihennek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha minden póló mosásban, akkor egy törölköző is elég a boltban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esti dumaparty a világ nagy dolgairól

 

Szólj hozzá!

18.nap Astorga - Foncebadón 2011.08.11. Szállás a templomban

2011.08.26. 15:31 bjegesi

Management summary

Km: 25,6 km

Hostel rating (1-5 skalan): Foncebadón templomban adományos 3 (de különleges élmény)

Etap nehezsege: 3

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 3,5

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3,5

 

Tudtad-e?

- hogy egyesek szerint Mauregato asztúriai királyról kapta egyesek szerint a régió a nevét, aki a 8. században a móroknak sarcként évente 100 szüzet adott át?

 

És a mai story

Reggel sötétben indultam, de Astorga egy apró ki meglepetést tartogatott még számomra. Az utcán a hajnalban zarándoklóknak az utcakőbe épített kis sárga lámpák jelezték a Camino útvonalát, az irányt, így nem is igazán lehet eltévedni J

Napközben jól bírom a tempót, főleg ha 25-30 km-t megyek csak, viszont mikor megállok a nap végén, elfáradok és fáj.. Most már szárad a bőröm is, hiába tolom ezerrel ezért a vitaminokat, pezsgőtablettákat, gyümölcsöket, szív ki rendesen a nap, meg nyílván érzi a terhelést a szervezetem is, de most már úgyis kisebb dózisokat kap J

Már most félek, hogy az itt beállt napi rutin otthon nem fog működni.. Óra ébreszt 5-6 között, szem kinyit, kómán fogmosás, WC, felöltözés, elpakolás hátizsákba, láb lekezelés (leukoplaszttal leragasztás, h ne dörzsölődjön), camelbag megtöltése vízzel, csekklist ellenőrzés, h minden megvan-e, kis adag kaja kézbe és indulás, gyaloglás lámpával majd nélküle, kávé és reggeli szünet 8-9 között, pulóver levétele, gyaloglás (közben dumálás ezzel-azzal, fotózás, éneklés, stb.), majd pihenés közben zoknicsere és lábmasszírozás, esetleg kis kaja és víz újratöltés, majd ismét gyaloglás és ismét pihenés közben néha cipőfűzőn húzás és zoknicsere, gyaloglás, megérkezés, csekkin szállásra, fürdés, lábkezelés, mosás, evés, pihenés, boltba menés, falu-város megnézése, evés, előkészület másnapra (útvonal, szállások, pakolás, stb.), fogmosás, WC, lefekvés és alvás 21-22 körül. Ez az alapfolyamat, ami persze néha eltérhet J meg persze van mindig pár apróság amiben eltér, meg annyira nem unalmas, mint itt leírva J Egyébként hasonlót csinál mindenki otthon is, csak a gyaloglás helyett Nektek munka van J na meg itt nincs stressz J http://www.youtube.com/watch?v=pK1EPyhPqco

A mai etap hegymászás volt J 1439 m-ig felmásztam, duzzadtam az erőtől, tűző napon is elsuhantam mindenki mellett, úgy hogyegész nagy kávészünetet is tartottam, mertsikerült ma reggel Bettivel beszélnünk J Rengeteget jelentett és így le tudtam könnyen gyűrni a hegyet J http://www.youtube.com/watch?v=DFd-76S5Gfc&feature=related Meg Betti mondta, hogy ha nincs is itt, beszéljek hozzá nyugodtan, ha hiányzik. Beszéltem én.. J Meg néha nyögtem is felfelé a hegyen, ha nagy emelkedő volt.. J

Jaj, ma találkoztam egy ismert magyarral is, de nemzetbiztonsági okokból nem mondhatom meg ki volt az, mert egyedül volt, nem vigyáztak rá. Igaz kicsit szakállasabb volt mint otthon, de én is J Nem ismert meg szerintem, de visszaköszönt J Szóval most már egy spanyol Sólyom is mögöttem zarándokol J

Kezdenek egyre többen lenni, többen csatlakoznak az Úthoz Leónban és Astorgában is, már már alig van aki Saint Jean-ban kezdett. Egyébként könnyen felismerhető aki mostanában kezdett, általában nagy hátizsákja van, van nála még polifoam és egy csomó felesleges cucc lóg a zsákján (pl. plüssállatok). Aztán frissek még, kisimult arcuk van, kevésbé szürkés (koszos) a pólójuk, jellemzően az első napok izomproblémái jönnek náluk elő, nincsenek még vízhólyagjaik, kevésbé sántikálnak, és nem csíkosra sült a bőrük J felettébb hangosak és jókedvűek és nem nagyon Buen Camino-znak, csak ha rájuk köszönsz. Kezd is zavarni a tömeg, néha mintha egy utcán lenne az ember, szépen sétálgatnak. Ja és vannak a peregrinok között a bélyeggyűjtők. Ez az a típus, aki a credencial-jába (zarándok igazolvány) a lehető legtöbb pecsétet akarja gyűjteni. A szállásokon ugye mindig adnak, minden templomban is van, de a bároknak és éttermeknek is van már, illetve a települések is készítettek maguknak. Végül is én is gyűjtögető vagyok, de csak módjával, a szállások mellett azon templomokban ahol tényleg töltöttem kis időt vagy nagyon megtetszettek, aztán persze 1-2 bárban is pecsételtem, ahol jól éreztem magam vagy csak tetszett a pecsétjük J lájkos pecsétem azért nincs J http://www.youtube.com/watch?v=svbP3ZpUavM

A mai szállás egy régi templomban van, 1400 méter magasan egy korábban teljesen elhagyatott faluban, amiben most csak zarándokok és őket kiszolgálók laknak. A szállás a templom hátsó lefalazott részében van a konyhával, vizesblokkal együtt, közös mise, vacsi és reggeli a program.

A mise a templom „templom” részében volt. Az egyik vendéglátónk a pap, a másik a ministráns volt. Olyan 50 körüliek, nagyon kedvesek. A pap be volt öltözve, bár a fehér alatt a pólója nem kicsit átlátszott.. Mondjuk semmi nem volt a ministránshoz képest, aki egy focis sárga-piros pólóban nyomta és a mise közben egyszer elment megkeverni a vacsit és levenni a tűzről J Nagyon aranyos volt, szegény nagyon nehezen olvasott fel, láthatóan nem ez volt amiben a legjobb és valszínű nem a legjobb körülmények között élhetett.. Értékelni kell az embernek azt, nem kicsit, hogy milyen jó körülmények között is él, míg egyeseknek világ végi kis falvakban, tanyákon nem biztos, hogy minden megadatik..

A spanyol nyelvű misén a megbocsájtásról volt szó, persze ezt csak később tudtam meg, mert a spanyol (még) nem megy annyira J Ez az első hely egyébként ahol az angollal semennyire nem boldogultam, mert nem beszélték a vendéglátók, de a pap tudott németül J

A vacsi paprika nélküli paprikás krumpli vagy krumplifőzelék volt, ami nekem ízlett sózás után J egy tartalmas vacsi volt peregrinoknak J Majd közös mosogatással zártuk az estét J és készültem a hajnali indulásra, amikor is naplemente előtt terveztem elérni Cruz de Ferro-t, hogy otthagyjam amit magammal hoztam…

 

UI: Vad Kati továbbra is minden nap a nyomomban van. Bár pasival van, de ez gyanús.. Ja és ma még Orbán Józsi is megjelent http://www.youtube.com/watch?v=_SwaiRayGDc

 

Az elhagyatott Foncebadón

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szállásunk

 

 

 

Foncebadón-ban a zarándokokon és vendéglátóikon kívül szinte csak kecskék élnek

Szólj hozzá!

17. nap Villar de Mazarife - Astorga 2011.08.10. Süti kóstolóban

2011.08.26. 15:08 bjegesi

Management summary

Km: 32,0 km

Hostel rating (1-5 skalan): Astorga municipal 4+0,5=4,5 (Dóri kedvessége miatt)

Etap nehezsege: 2,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 3,5

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 4

 

Tudtad-e?

- hogy Astorga a 18-19. században a spanyol csokoládégyártás központja lett?

 

És a mai story

Hajnalban nagyon hideg tud lenni, ma termópulcsiban is fáztam, amíg fel nem melegedtem, pedig csak 06:30-kor indultam csak. Napközben meg tűz a nap mint állat, de szerintem nincs melegebb mint az otthoni kánikulában. Vagy csak aklimatizálódtam J Persze hiába ülök árnyékban, a büdös lábamra jönnek a legyek, de hogy mit szeretnek benne.. J

Ma elértem Astorgába, már csak kb. 30 km Cruz de Ferrro, mely utam talán legfontosabb állomása. Majd később kiderül miért is.. J Ha minden jól megy, akkor 2 nap múlva napkeltekor leszek ott.

Szóval Astorga, a gyönyörű 10 ezres kisváros, mely az egyik legszebb település utam során. A szálláson magyar hospitalero (szálláson dolgozó munkatárs) is dolgozik, akitől jófejségből főtt kaját is kaptam (sült csirke, disznóhús szósszal, rizzsel + dinnye), nyami J Dóri nagyon jófej, ezúton is köszi mindent, a sok jótanácsot J

A szálláson ingyenes ápolónők voltak, akik lekezelte mint állat J A lábam. Mondjuk nagyon hasonlóan kezelték, mint ahogy én szoktam, csak talán alaposabban kitisztították a sebeket, meg picit gyakorlottabbak mint én J

Astorga nagyon klassz hely, aki erre jár ne hagyja ki, belvárosi sétállóutcácskák tele emberekkel, a belvárosban minden második bolt süti vagy csoki bolt J Voltam is egy párban J Bár a sütik annyira nem extrémek és semmi különösebb nincs szerintem bennük, de jó alkalom volt mindent végigkóstolni és azért nem rosszak J 5-6 különféle sütit tuti végigettem, de több nem fért belém J Amikor az egyik boltból épp léptem ki, Betti nevetését hallottam. De nem láttam sehol L pedig kerestem. Azt hittem eljött meglátogatni. Na erre felhívtam, de nem értem el egész este.. L Úgyhogy inkább lefeküdtem aludni, hátha reggel elérem.. J

 

Na és akkor még egy téma, melyről érdeklődtetek. Most hogy már 2,5 hetes zarándok vagyok asszem elegendő tapasztalatom lett és írhatok a WC-kről és az anyagcsere folyamatokról. Itt most nem is elsősorban arról akarok írni mennyire nem mosnak kezet a zarándokok.. J De tényleg borzalmas  hogy sokan nem mosnak kezet vagy csak én vagyok még túl igényes.. J Szóval van a nagy dolog meg a kisdolog. A kicsi kicsi, akár útközben is elvégezhető bárhol, kivéve a mesetán J Persze ha van 1-1 fa vagy kőhalom, akkor megoldható, mert van mi takarjon J Persze csajoknak problémásabb ez, főleg, hogy mire odaérsz a fához, vagy kőhalomhoz, letolnád a gatyád, már 10 biciklis tuti odaér addigra.. J Persze a fiúkat ez is kevésbé zavarja. J A nagydolgot már ilyen fáknál, kőhalmoknál nehezebb elintézni, de ha nagyon kell, akkor muszáj megoldani. Persze akkor célszerűbb nagyobb kőhalmokig, vagy nagyobb bokrokig, akár km-eket menni J Szóval a nagydologt célszerű a szálláson elintézni. Ott csak az a kérdés, kit mennyire zavar, hogy akár csak egy paravánnal van elválasztva a WC. Ha valakit is zavar, akkor pár nap és túlteszi magát ezen az tuti, ahogy csökken az igényességi szintje. J Ha valakit ez mégis nagyon zavar, akkor is javasolt elvégezni a dolgát, mert különben bedugul a kémény.. J Persze nem minden szállás ilyen, vannak nagyon kulturáltak, de volt egy olyan is, ahol ülőke sem volt. Ha zavar a tömeg a WC-ben, akkor olyankor menj WC-re mikor mások nem, a taktikák, melyeket megfigyeltem: amikor mindenki lefeküdt vagy még nem kelt fel;amikor mindenki vacsorázik vagy délután sziesztázik.. J Ha nagyon gáz a WC, akkor meg kell keresni egy bárt, éttermet, ahová szerintem egy peregrino bármikor bemehet (mégha néha ki is van írva hogy nem J) De ha veszel reggelihez egy jó kis cafe con lecce-t, utána a bár WC-jében jól eshet egy kis felfrissülés J

UI: ha az útikönyvben a szálláshoz az van írva, hogy nincs zuhanyzó meg öblítős WC, akkor hidd el a könyvnek! J

 

Villar de Mazarife a szállás kertje és a medence hajnalban

 

Útban Astroga felé

Mindenféle vándor van az úton

 

 

 Astorga előtti pihenőhely, gyümölcs és pia adományért a hippiktől

 

Astorga amikor megpillantja az ember

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astorga utcáin

 

 

 

Astorga püspöki palota by Gaudi

 

 

 

Merre tartasz vándor?

 

Úton Astorgában

 

 

Szólj hozzá!

16. nap León – Villar de Mazarife 2011.08.09. Pihenés és medence

2011.08.25. 10:55 bjegesi

 

Management summary
Km: 21,7 km
Hostel rating (1-5 skalan): Villar de Mazarife - Jesus 4,5
Etap nehezsege: 1,5
Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 3,5
Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5
Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3
Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5
Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2
Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5
Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3,5
 
Tudtad-e?
- hogy a Rio Orbigo folyó felett átívelő 300 méter hosszú, 20 lyukú híd a leghosszabb a Camino mentén?
 
Na es a mai story
A bencéseknél kapott reggeli után a városból kivezető betonutat kellett megtámadni. az etap rövid volt ma, de a mesetán megtett hosszú távokat a talpamban éreztem. Nem kicsit, így bőven elég volt a rövidebb táv is most. Amikor Leónból kifelé gyalogoltam és a lámpáknál a lábam nehezen bírta. Egy helyben állni nagyon rossz ha érzi az ember a lábát. így ilyenkor egy helyben jártam, valahogy így: 54. mp-től.. http://www.youtube.com/watch?v=6Vx4J_NtNPk
A betonon gyaloglás durva, reggel ráadásul ragad a hajnal, süpped a beton (http://www.youtube.com/watch?v=BtP9Ugc5Eu8&feature=related) de ha másokkal megy az ember akkor el lehet ütni az időt, ma nagyrészt Katával mentem, nehéz lerázni J De legalább tanultam tőle pár dolgot, őszintén bevallom, néha lehet a „tínédzserektől” is tanulni J Egyébként annak ellenére hogy a rendszerváltás gyermeke, tudja mi a walkman, Csernobil, szalagos videokazetta, volt ablakzsiráf-ja. Többet nem merek írni mert azt mondta kommentezi akkor a blogot és leírja, hogy nem is szenvedek annyira J Ma medence, kert, 4ágyas szoba, tiszta luxus volt. Mivel korán beértem ma, így a kb. 7-8 méteres medencében úsztam, összesen 2 hosszt J http://www.youtube.com/watch?v=W313ktCC-2A
Aztán napoztam is, hogy ne csak a vádlim, karom, fejem legyen barna. Persze napozás közben ülve írtam a blogot, így a hasam (a kis gyűrődések miatt.. J) csíkosan sült le J kb. 30 perc alatt szép kis piros-fehér-piros, osztrák nemzeti lobogó lett a hasamon J
A szálláson a falon rengeteg üzenete, rajz volt, bárki rajzolhatott, írhatott amit akart. Az egyik legfontosabb mondás a „fájdalom nélkül nincs Camino” volt.
A napi rutin része a boltba menés miután elvégezte az ügyes-bajos dolgait az ember (zuhany, láb lekezelése, stb., ezt pedig vagy 14 előtt vagy 17-18 után lehet megtenni, mert ugye aközött szieszta van, amit durván tartanak.. Na meg ha egy boltra vagy bárhova ki van írva, hogy 17-kor nyit, az nem azt jelenti, hogy ki is nyit, ez csak annyit jelent, hogy legkorábban akkor nyit ki, de nem ritkán csak 18 körül nyitnak ki.. más világ.. Egyszer még a szálláson a fogadó sem volt ott. Kiírta, hogy sziesztázik, keressek egy üres ágyat és majd 17 után megkeres elintézni a hivatalos ügyeket. De láttam már szieszta idején a búzamezőn a traktorban alvó embert is.. Pedig szerintem semmivel nincs melegebb mint otthon nyáron. otthon is lehetne szieszta, neeem? Mondjuk, akkor ki dolgozna és hogy menne előre az ország?? mondjuk itt sem értem ez hogy mehet így, nagyon durva, szerintem sokkal kevesebbet dolgozni itt, mint otthon az emberek..
A falvakban kevés helyen beszélnek angolul, de ez nem probléma. Ma a boltos a különféle sajtokat kitette a pultra, majd miután mindegyikre rámutatott, állathangok kiséretében elmutogatta melyik milyen állatból van, nagyon vicces volt.. de biztos nem először csinálta J Megoldotta.
Ma láttam egy műkörmös csajt az úton, szerintem ma kezdett, pár nap és tuti pár letörik neki Egyre több friss hús érkezik, egyre többen kezdik ezen részről a Camino-t. Ők még frissek, de csak pár napig, utána kis koszos, büdös peregrino-k lesznek ők is J
A másik kedvencem, hogy ki mit hord magával. Pl. a táskáján az emberek kb. 80%-a a „Jakab féle” fésűskagylót hordja, vagy egy kis tököt (ami az őszarándokok kulacsa volt), de amikor hupikék törpikékből okoska 40 cm darabja lifeg előtted az vicces, bár szerintem előbb utóbb kirakja majd valahol J Mondjuk én meg foltokat cipelek néha magammal. Valamiért állandóan leeszem magam, és mivel nincs sok ruha és ehetőség cserélgetni, így kis koszos, foltos gyerek maradok J De szinte mindig édességgel eszem le magam, fagyi, csoki ezek az étlapok vannak rajtam.. lehet nem kéne ennem?? J néha meg elhagyok dolgokat véletlenül, de szerencsére eddig semmi fontosat J de ez szerintem a fáradtság számlájára írható..
Szóval haladok, időkomám telik.. http://www.youtube.com/watch?v=wSGFATUL87k
 
UI: Betti továbbra is vár rám, én meg vágyom Rá.. J

Szólj hozzá!

15. nap El Burgo Ranero – León 2011.08.08. Borotválkozás

2011.08.25. 10:42 bjegesi

 
Management summary
Km: 37,9 km
Etap: El Burgo Ranero – León
Hostel rating (1-5 skalan): León 3,5
Etap nehezsege: 2,5
Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4
Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4
Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5
Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4
Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3
Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2
Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3,5
 
Tudtad-e?
- hogy León neve a legio szóból ered, ami megegyezik az oroszlán szóval is?
- hogy a leóni katedrális a reimsi katedrális példájául szolgált?
- hogy a leóni katedrális festett üveg díszítésének területe 1900 m2?
 
 
Na es a mai story
León bájos, hangulatos, pezsgő nagyváros tele élettel, az utcákon este csak hömpölygött a tömeg. A katedrális itt is fantasztikus. A burgosi talán kívülről szebb szerintem, de a leóni belül valami varázslatos, hihetetlen mennyiségű színes üvegablakkal, melyeken este 8-kor is átsüt a nap (itt kb. 1,5 órával később sötétedik mint otthon) és megszínezi a hatalmas templomot, ráadásul itt ingyenes a belépés J
Este a bencéseknél aludtam, közös esti ima, zarándokáldás volt, illetve utána a templomban hegedült egy srác, meg volt gitár is, ami hihetetlen élményt adott, a templom akusztikája a hegedűszóval mindenkit elvarázsolt. Breakfast at Tiffany’s betétdala szólt, asszem mindenki ismeri Jhttp://www.youtube.com/watch?v=pob4VcgeX6Q Amit én hallottam az az eredetit messze veri és ez komoly!! Aki nem vallásos, de erre jár a Camino-n, javaslom menjen el, mert tényleg olyan élmények ezek, melyeket máshol nem kap meg az ember.. Libabőrös élmény volt J
A leóni megérkezéssel végetért egy szakasz a Camino-n, elértem a meseta végét J A végére egész megbarátkoztunk J Nagy élmény volt, hogy egyszer a mesetán egy csodaszép naplementét láthattam, mely meggyőzőtt, van szépsége a mesetának is. A színek játéka a búzamezőkkel és a kis falusi templommal melyen a nap utolsó sugarai megcsillantak sok-sok fotót követeltek J elképesztő volt. Balatoni naplementékkel felért Jhttp://www.youtube.com/watch?v=DrzlLNtxvg0
Tényleg valami olyan ez a Camino amit nem lehet leírni, egy fogalom, amit át kell élni, aki csak tudja. Iszonyatosan fáj sokszor a lábam, kegyetlen az út néha velem, velünk, de annyi szépséget, de annyit ad.. Szóval rengeteget beletesz az ember, de még többet kap vissza. Nem a legjobb hasonlat, de a gyermekvállalás, nevelés is ilyen lehet J
Láttam kb. 80 éves embert is itt vándorolni vagy 65 évest, aki 4,5 hónapja úton van a saját házától, láttam kisgyerekeket, csecsemőket babakocsiban. Korhatártalan élmény. De láttam idős kínait, tradicionálisan felöltözve, szinte tipegett egyik lábról a maásikra, de láttam olyant is, akinek nincs lába és 2 művégtagprotézissel napi 15 km-t gyalogolt. És én panaszkodom, hogy fáj a lábam mint az állat, néha alig bírok állni rajta? Azt hiszem semmi az én fájdalmam Hozzájuk képest, ráadásul nekem elmúlik a fájdalom.. Aki esetleg nem ismeri, ajánlom az alábbi linket neki, ez is azt bizonyítja mennyi mindenre képes az ember és hogy csak rajta múlik tud-e, akar-e boldogan élni..http://www.youtube.com/watch?v=Gc4HGQHgeFE&feature=related
Többször elhatároztam az úton, hogy nincs visszafordulás, ha eltévesztem az irányt, otthagyok valahol valamit, engem nem állíthat, vethet vissza semmi.. http://www.youtube.com/watch?v=HgzGwKwLmgM&ob=av2e Mégis kétszer már volt 100 méteres visszafutásom J Az egyik a botokért, amit egyszer egy boltban hagytam J Mégse mehetek a járókeretem nélkül tovább J Egyszer meg egy kalap miatt. Egyébként a kalapom valahol csűnyán elhagytam valahol, nem isvettem észre, de valakinek biztos jól jött, ahol megtalálta J különben is Leónban egy kínaiban sokkal jobb kalapot kaptam 200 forintért J
Ma megvolt az első (és egyben utolsó) hasmenés is J Útmentén a zarándokoknak volt kirakva ringló, ami fincsi volt, de még éretlen J Adományos volt azaz annyit veszel amennyit akarsz és annyi pénzt hagysz ott amennyit akarsz. Épp akkor gyümölcsre vágytam így semmi nem számított, így egy kis adagot betermeltem, hogy felgyorsítsam az anyagcserém J Nyugi, semmi vészes nem történt, még Lopedium sem kellett vagy széntabletta. Ez nem marokkói narancslé, amin 1 doboz gyógyszer sem segít J
Leónba Katával értem (nem sikerült leráznom, végignyomta velem a szakaszt J), egész sokat dumáltunk, fiatal kora ellenére korához képest szerintem egész érett gondolkodású, rengeteg jó tervvel, ötlettel (és nem félt hogy lenyúlom őket J), melyeket szerintem meg is fog valósítani. Hejj, ha én 10 éve ennyire tudtam volna mivel akarok foglalkozni, akkor lehet már tengerparton süttetném a hasam egész évben J
Az utóbbi napokban sok angolul jól beszélővel futottam össze. Na itt már kijöttek azért a nyelvi hiányosságaim, meg a gyönyörű magyar akcentusom J De sosem késő még tanulni J http://www.youtube.com/watch?v=WDZWFQyKX-4&feature=related
A szállás a bencéseknél Leónban egy tömegszállás volt, de a kb. 30-40 emberből senki nem horkolt! Hihetetlen. Ja és a hálóteremben ismét egy híres színész hasonmásával találkoztam. A felnőtt filmek magyar sztárja Vad Katalin német testvére jelent meg J (bocs ide inkább nem linkelek be semmit.. J)
Kitaláltam, ha beérek Leónba, lezárul a meseta és túl leszek a Camino felén (lélektanilag), akkor megborotválkozom. Jelentem teljesítve J Az átalakulás alaposan dokumentált, készült körszakállas kép (http://www.google.hu/imgres?q=mesterh%C3%A1zy+attila&um=1&hl=hu&biw=1440&bih=671&tbm=isch&tbnid=vLiD8eQAoZ171M:&imgrefurl=http://www.hetek.hu/belfold/200906/ot_szekertabor_akarja_megmenteni_az_mszp_t&docid=j32lZYPJO8eTFM&w=269&h=421&ei=IBlVTorPOI3xsgbhzfD8Dw&zoom=1&chk=sbg&iact=rc&dur=359&page=19&tbnh=164&tbnw=105&start=325&ndsp=19&ved=1t:429,r:14,s:325&tx=62&ty=119 na jó nála mindig jobb vagyok, leszek J)
..és bajuszos kép is Jhttp://www.youtube.com/watch?v=4fdzRnS3VuY tényleg nagyon magnumos lett (a német hírhedtséghez inkább nem mertem hasonlítani magam..). Asszem többet nem lesz ilyen, hogy szakáll, bajusz, nagyon nem jó.. Bár itt a Camino nvolt pici előnye, mert ott nem égtem le, nem izzadt annyira alatta, ezt el kell ismerni. Meg így legalább nem másznak rám csajok J
Átáltam egyébként az itteni klímára, szinte már alig izzadok (na Ganxta így kezdődő számát inkább ide nem merem belinkelni..) De szerintem otthon ha egész nap tűz a nap, akkor sokszor melegebb van..

Szólj hozzá!

14.nap Calzadilla de la Cueza - El Burgo Ranero 2011.08.07. We are family

2011.08.16. 19:37 bjegesi

Management summary

Km: 39,7 km

Etap: Calzadilla de la Cueza - El Burgo Ranero

Hostel rating (1-5 skalan): El Burgo Ranero 4,5 (ket agyas felujitott!)

Etap nehezsege: 2,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3,5

 

Tudtad-e?

- hogy  a pelota nevu spanyol sport/jatek 1900-ban olimpiai versenysportag volt?

- hogy a pelota-ban 2 csapat jatszik egymas ellen es a fallabda régi spanyol változata ez, melynel ütő helyet egy kanál szerű eszközzel kapják és hajítják el a labdát. (es en egy ilyen spanyol bajnoki donto egy reszet lattam :)

 

Na es a mai story

Ma 39 km volt a terv es a teny is. Szerencsere az utolso km-ek kivetelevel jol birtam. Mondjuk egesz jol el lett utve az ido a vegetelen mesetan, ma Kataval mentem, akit tegnap ismertem meg, de mar korabban hallottam rola, mindenki csak ugy emlegette, hogy a pink polos magyar lany :) Tinedzser kora (21) ellenere nagyon normalis es kedves lany,, aki szeintem sokra viszi majd, mert jo otletei, elkepzelesei vannak mar ilyen fiatalon. Jokat dumaltunk a kakaoarfolyamtol a munkahoz valo hozzaallasig mindenrol..

Ma lattam egy francia csaladot, 2 babakocsival, osszesen nyolcan voltak, melybol 6 gyerek. Nem semmi, szoval lehet ezt mindenhogy csinalni, fuggetlenul attol milyen koru, allapotu az ember, csak alkalmazkodni kell a korulmenyekhez. Egyebkent ez a Camino is, a zarnadokok egyutt egy nagy csalad. http://www.youtube.com/watch?v=ZROB2pawLBo Ha valakinek kell valami akkor a masik ad neki. Erre egy jo pelda, hogy az egyik lany egyik kedvenc es nala levo egyetlen tollat odaadta egy nemet sracnak (minden hatso szandek nelkul..) mert tudta, hogymashonnan majd lesz neki, tolem kapott is egyet, mert nekem meg tobb volt. De ha meg nem adtam volna, akkor is biztos valahonnan kapott volna, vagy talalt volna. Valahol ez is a Camino lenyege: Vedd el amire szukseged van es add oda masnak (vagy hagyd ott valahol) amire nincs szukseged. Valakinek majd ugyis kelleni fog es jo lesz. Ez tegyleg olyan mint egy nagy csalad, mindenki megosztja a masikkel amije van :) na jo, azt nem! :)

Ugyanigy van a kajaval, ha tudod hogy valamit nem eszel meg, akkor kiakod az asztalra, megkinalod a vadidegen tobbieket. Tobbszor volt hogy igy kaptam es adtam is valamit. Ugyanigy mindenkit megkerdezel arrol is, hogy tudsz-e segiteni, ha azt latod hogy valami baja lehet, megallt, stb. Emellett jonehany szegeny vandor is van, vagy fiatal iskolasok, akik sokszor nem tudnak kijonni a penzukbol vagy akar nincs is nekik. Nekik akar 1 szelet dinnye is sokat jelenthet. De jonehany adomany alapu szallas is van, ahova ok nem tudnak betenni penzt, vagy mondjak is akar nekik, hogy ne adjanak bele, de akar egyes helyeken a masok altal adott adomanybol akar meg penzt is adnak nekik, hogy tovabb tudjon menni.. szep, szep.. nagyon szep dolgok ezek. szoval ez a Camino egyik nagy szepsege. :)

Ma egyebkent reggel sotet felhok kozeledtek mintha csak Vasudvar fele tartottam volna http://www.youtube.com/watch?v=pEOW-wlyRok jaj bocs megsem jot linkeltem be, ez a jo: http://www.youtube.com/watch?v=GZ36Mrxy_qY A szelnek es a forrosagmentes idonek kifejezetten orultem. Ha fuj a szel egyebkent akkor kitarom a karjaim (a viz nem nyilik meg elottem) es a jolszellozo polomon atfuj a szel, ilyenkor mintha a szel konnyu szarnyan szallnek http://www.youtube.com/watch?v=trFtbUH9tD8 Egy kis frisseseg ez ami meg az AXE-nal is jobb. Egyebkent rexona es olds spice van nalam, de hogy minek ketto.. lehet egyiket ma ki is rakom :) Egyebkent meg tok mindegy estere mindenki budos lesz, nagyon, egesz nap izzadunk, foleg a labak, utana ki nem budos, ja es ez nem szabad zavarjon, mert azt tudjuk, hogy mindig van legalabb egy budosebb nalunk :)

A mai szallaskereses nem indult konnyen, de jo vege lett. Az onkormnyzati olcsobb szallas betelt, mire odaertem, de sikerult talalni egy iden nyitott pici szallast, amit alig ismertek, legnagyobb meglepetesre radasul igazi luxus volt. A haz egy regi valyoghaz volt felujitva, nagyon jol nezett ki, belul minden csilli-villi es uj volt, na meg 2agyas szoba. Ez egy luxus, igy max 1 ember horkolhat csak melletted. ez jo arany :) Igy tenyleg csak 1 emberhez kell alkalmazkodni, aki most Kata volt szegeny, aki megkapott maga melle. nem mintha rossz halotars lennek, szerintem nem horkolok es egesz turheto szagom van :) Az utobbi napokban rosszul aludtam, tegnap is alig birtam elaludni, mert paran kanonban horkoltak.. Mivel ma a szallas a falu "belvarosatol" tavolabb esett, igy a mozgaskorlatozott szallasadonk (Eufemio. Nem Emilio http://www.youtube.com/watch?v=Ek5au3djN3Y) kocsival jofejsegbol elvitt boltba is minket, plusz az epp akkor tartott falunap miatt itt rendezett orszagos pelota bajnoksagba is belenezhettunk. A masik nagy szerencse a szallas kozponttol valo tavolsagat pedig csak masnak tudtuk meg reggel. Asszem itt kicsit mas egy falunap..Reggel 7-kor meg nagyban ment a buli mikor arra mentem eppen es bombolt a SKA-P http://www.youtube.com/watch?v=OurGZr5EGLY A masik 3 szallason a tovvi zarandook allitolag szinte semmit nem aludt.. :) De ez van most a vilag kozepe EL BURGO RANEIRO :) es kivetelesen nem azert mert en ott voltam.. :) meg a buliban sem voltam..

Holnap valszinu vegeter a meseta.. es megerkezem LEON-ba :)))

 

UI: Kicsit keves a net lehetoseg, de nagyon jol haladok :) na meg ha van is net, valami mindig tortenik :) Plusz itt a Camino-n tenyleg elvesznek idovel az alap letezeshez szukseges dolgokon kivuli "lenyegtelen" dolgok. Meg a blogiras feladasan is elgondolkodtam, de Ertetek barmit :) A lenyeg, hogy ne aggodjatok, nagyon jol vagyok, falom a km-eket, vigyazok magamra es nagyon elvezem a Camino-t :) Amint tudok jelentkezek, de van egy kis csuszas, bocsi..

UI2: Bar Bettirol most kevesbe irok, de nagyon hianyzik es ez is csak azert van, hogy ne csak a lanyoknak valo, sorozatokban lathato szerelmi erzelemtultengest olvassatok, hanem a sracok is legyenek jo story-k :)

Szólj hozzá!

13.nap Poblacion de Campos - Calzadilla de la Cueza 2011.08.06.

2011.08.09. 19:37 bjegesi

Management summary

Km: 33,2 km

Etap: Poblacion de Campos - Calzadilla de la Cueza

Hostel rating (1-5 skalan): Calzadilla de la Cueza 3,5

Etap nehezsege: 3,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3,5

 

Tudtad-e?

- hogy a "T" jel (gorog Tau) a heber ABC utolso betuje a bibliaban vedelmet hozo jelkent szerepel es 6. Orban papa a kereszteny odadas szimbolumanak nevezte? Ezert sok helyen ezen a kornyeken felbukkan a T betu..

 

Na es a mai story

Ma folytatodott a meseta,de mar kb. a felenel jarok :) Es nem is olyan egyhangu mint elsore tunt (elso nap azert tenyleg durva volt). Fantasztikus azert az, amikor mesz egy fennsikon mar orak ota es a tavolban is csak a folytatast latod, majd a semmibol egyszer csak felbukkan egy katlanba vezeto utacska, majd szetnyilik katlan elotted es egy volgy tarul eled, mintha egy godorbe mentunk volna bele, csak nagyobbacska volt :) A volgyben egy szep kis falut talasz regi hazakkal. Mesebe illo :) Sok windows hatterkepet lehetne itt egyebkent a mesetan kesziteni..

Aztan a nap vegere kaptam egy 17 km-es szakaszt amikor egy deka haz vagy kut vagy barmi,semmi nem volt.. csak kb. 4-5 km-erenkent egy pihenopados, asztalos resz. Meg szerencse, hogy ma az idojaras kegyes, jellemzoen vegig borult volt, bar hatalmas szelle. De azt en elveztem :) Egesz nap bandukoltam,bandukoltam es alig talalkoztam valakivel, mondjuk koran is indultam, 5:40-kor de koran le is tudtam a 33 km-t. 13:30-kor mar egy uszomedenceben lubickoltam es Ratok gondoltam :) http://www.youtube.com/watch?v=Hc7Hics_hYw&feature=related Neha van 1-2 ilyen jo kis szallas. Furdogatyam nincs, mert felesleges suly lett volna. Mivel azonban voltak meg paran, ezert poren megsem logathattam a vizbe, a labam, maradt a rovidgatya, melyet igy egyuttal akkor ki is mostam :)

Tenyleg van szepsege a meseta-nak, egesz nap susogtak nekem a buzamezok ma, hoztak otthonrol a kedves szavakat: "Kitartast", "Gyerunk", "Hajra Jege"mondtak, szoval ezert is ertem az elsok kozott a szallasra. :)

Egyebkent egyszer mintha Viktor hangjat is hallottam volna. Lezartak az utat, jottek a motorso rendorok,autok,minden, mar kezdtem azt hinni Viktor vagy Zapatero var a celban majd, de nem, "csak" egy nagy bicikliversenybe csoppentem..

na de nem minden verseny itt.. es ezt most komolyan mondom!

Tudtam eddig is, de most mar kezd tudatosulni is, hogy NEM AZ A LENYEG HOGY JUTSZ EL, HANEM AZ ADDIG VEZETO UTAT HOGYAN TESZED MEG ES EZ ALATT MI ZAJLIK LE BENNED!

A jelen eletben is igy van ez sokszor, nekem eddig szinte mindig a teljesitmeny, a cel volt fontos. De nem csak az a fontos.. Na majd kiderul mit hoz a jovo nekem ezzel kapcsolatban :))

Ma azert tudtam ilyen filozofikus elgondolkodni, mert lemerult a nap elejen a telefonaksi (igy zene sem volt) es a fenykepezo elemek is. Igy magam maradtam es a kepek bennem.

Ugy erzem a vilag vegen bandukolok neha, sokszor terero sincs, meg net. Tenyleg Hobo-sodom http://www.youtube.com/watch?v=X_fIpyrpZJ0 csak helyenkent rott, helyenkent oszes a szakallam, borzalmas szerintem :)

Ma tobbszor olasznak hittek, felre nezik a zaszlom, ilyenkor mindig csaoznak.. :) http://www.youtube.com/watch?v=g7VH7kqjnAs Paran meg leszolitanak, mert a masik zaszlom is jo ok az ismerkedesre. Ezt az elso szallason kaptam.Aki ott aludt annak van ilyenje.

A meseta szakaszt gyakran hivjak halalszakasznak, ez az emberi eletszakasz-ra utal, amikor vegleg megtisztul az ember. De mas szakaszolas szerint ez a jelen vagy felnottkor amikor a zarandokok a szuletes, a fiatalsag korat mar magunk mogott hagyva az aktualis eletunkkel kapcsolatos dolgokrol elmelkedunk.. Ebben lehet valami. Nalam most kezd elojonni es gondolom at mit is es hogyan is csinalok az eletben, a munkaban, maganeletben, stb. Szerinbtem egyebkent jo uton vagyok :) csak nehany dologra tobb idot kell forditanom, nehany dologra meg kevesebbet vagy semmit, egyfajta portfoliotisztitas szukseges :) Ilyenkor elgondolkodom hogy milyen keves idot toltok a csaladdal, mennyit a munkaval, stb.. meg hogy a munkaban mit es hogy csinalok, miben es mit lehetne jobban :) Persze szerintem altalaban teszem a dolgom, sot nagyon is jol :) maximalisan es nem erdekelnek a politikai jatszmak, onmarketing, stb. pedig lehet nem artana legalabb egy picit ezekkel is foglalkozni. Na de ezekre majd Utam vegso szakaszaban keresem ammegoldast :) allitolag :) Egy biztos, fel nem nagyon adok dolgokat, pedig neha kellene.. :) Na de nem itt :) http://www.youtube.com/watch?v=ZX7G_7vFi38

Tobben egyebkent feladjak a Camino-t, megertem, rendkivuli eronletet, kitartast es akaraterot kivan. En sem gondoltam hogy ennyire kemeny lesz, tenyleg neha megszenvedek, d ejo beerkezni a napi celba. Bar neha ilyenkor mar alig allok a labamon. Egyesek buszra szallnak, altalaban idosebbek, akik kemeny reszeket kikerulik, ok sok mindenbol kimaradnak igy, de vegigernek. Nem konnyu na. http://www.youtube.com/watch?v=4RhKpXGK88s&playnext=1&list=PL0063AE8F35749D4C

Azert is nehez mert nehez regeneralni a labat egyik naprol amasikra,foleg ha keson erkezik meg az ember, nem pihen delutan, nem alszik jol. En pl rossz alvo vagyok, nehezen szokom meg hogy 20-100an alszunk akar egy teremben, ahol 3-5 fo horkol mint az allat. es a fuldugo sem segit.. ,valaki kesobb fekszik,es szoszmotol, valaki koran kell, az azert, ez vagyok en :)

De most jolaludtam, 8an voltunk az egesz szallason :)

Jaj ugy be van allva a vallam,hatam, jol jonne egy kis masszazs. Kellegykisaramszunet http://www.youtube.com/watch?v=4I-SsWq9dFg

Aztan az uton sokszor nehez beloni mennyi is van vissza, alig van a terkepen neha 1-2 tajekozodasi pont, nem latsz orakig 1 falut sem (mint ma) igy tobbnyire az eltelt ido es az altalgos sebessegedbol tudsz kovetkeztetni hol is jarhatsz http://www.youtube.com/watch?v=AhHHe9lkP7U

Vannak akik tenyleg szenvednek, fele annyival (2-2,5 km/h) mennek mint en (4-5 km/h). Ma meg a mento is jott szembe kint a prerin, gondolom nem birta sajnos valaki a 17 km-t, pedig meg nem is tuzott egesz nap a nap. De vannak akik legyengulnek, rosszul lesznek a nagy megterhelestol.. (nekem van vitaminom igy semmi baj nem er :) Nekem csak annyi hogy neha halucinalok, de nyugi nem veszes :) Mar tobbszor keresztnek neztem dolgokat, pl. tavoli villamosenergiavezeteket, csak nem ertettem miert van sok belole :) vagy fakat, vagy a szeleromuveket, mondjuk az nem nehez, ha ugy allnak a lapatok..

UI: minden nap aqzt hiszem holnap nem lesz mirol irjak,aztan valami megis akad :))

UI2: Egy napi jotanacs: Forgoszelben ovatosan pisilni :))) masik jotanacs: a napon minden gyorsan megszarad :))

UI3: Ezt mindenkinek kuldom Johnny Gold-tol sok szeretettel :) http://www.youtube.com/watch?v=0tat7tdEJr4 (Ezuton is koszonom Katanak a gyongyszemet. Ha masert nem, ezert mar megerte eljonnom a Caminora, hogy Johnny-t megismerjem :)

 

3 komment

12. nap Castrojeriz - Poblacion de Campos 2011.08.05.

2011.08.09. 19:11 bjegesi

Management summary

Km: 28,6 km

Etap: Castrojeriz - Poblacion de Campos

Hostel rating (1-5 skalan): Poblacion de Campos 3

Etap nehezsege: 2,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3,5

 

Tudtad-e?

- hogy a Via Aquita-n is haladtam egy ideig, amelyen egykoron a romaiak az aranyat is szallitottak Astorgabol Bordeaux-ba? (egyebkent en hiba neztem,aranyat nem leltem, pedig koran is kelltem :)

- hogy a ko hianya miatt a regioban a hagyomanyos "adobe" (levegon szaritott kesobb kiegetett agyagtegla) felhasznalalsaval epitkeztek,es manapsag is ok ilyen haz van? 

- hogy Fromistaban (kisvaros amin athaladtam) a templom diszitesen egyes alakok erotikusan abrazoltak?

 

Na es a mai story

Mivel egyesek kovetelik igy igyekszem az erotika es szex temakort is kimeriteni a Camino kapcsan. Egyelore nem sok sikerrel. De most irok errol azert.Igy akit nem erdekel, nem akarja hallani olvasni, az ugoerjon a kovetkezo bekezdesre. Koszi!Kerdezgetek parokat errol (meg most mar kinomban mindenkit :) de nem nagyon nyilatkoznak, mert nem nagyon van mit.. Egyes parok idonkent panziokban, hostelkekben olcsobb kiveheto ketszemelyes szallasokon probalkoznak. Ja egyebkent olyan hulla ittmindenki delutanonkent, hogy ha vkinek van ereje a szexre akkor le a kalappal.. A kozos szallasokon egyebkent minden lehetetlen, meg a furdok sem teljesen szeparaltak mindenhol.. De vegre talalkoztam valakikkel akik itt jottek ossze, 2 kulon naciobol, de kozos, hogy mindketten muveszek... De nem volt meg szex koztuk.. pedig biztatjuk oket :))http://www.youtube.com/watch?v=NYMJly9kBb8 Mivel jomagam sajat gyakorlati kutatasban nem veszek reszt, ezert masokra tudokcsak hagyatkozni.. amint lesz uj infom jelentkezem, de kicsi az esely.. Meg amit fentebb irtam is, meg annyi van szex es Camino kapcsan,azaz, vannak erotikus alakok a templokon is. De meg mindig jobb mint Castrojeriz, ahol halalfej athuzva ket csonttal (kalozzaszlo) mosolyog a templomfalrol Rad, radasul hajnalban, sotetben vettem eszre, meg is ijedtem :) DE azt mondjak, hogy egy biztos: a Camino olyan mint a jo szex. Katarzis..

Tegnap San Anton-on is atmentemahol a regi kolostor romjai kozott felepitett egyszeru 12 fos szallas uzemel (a 12-es szamnak jelentosege van, egyes vallasosabb kisebb szallasokon szandekosan 12 fo alhat csak ott..). Majdnem ottmaradtam egy veteran zarandok invitalasara (aki hazafel tart mar..), de tovabbmentem, mert tovabb akartam menni. Pedig a legkor fantasztikus volt, nem sok ilyen van az uton (San Bol a puszta kozepen, San Anton, San Nicholas ahol alabadat is megmossak-csokoljak, stb.). A kolostor romok kozott felhuzott epuletszeruseg, a magas,egylegteru terme a kozos vacsoraval biztos lenyugozo lett volna. De lemondtam mert otthon nagyon var ram mindenki :)

Tegnap este Castrojeriz-be keson ertem, mar eppfoztek paran, kozosen, en gyorsan (amennyire tudtam a fajos labaimmal) elmentem boltba es mire visszaertem,ok mar megvacsiztak, es egy csomo kaja maradt, es persze megkinaltak :) haaat persze hogy ettem,sokat :) cserebe volt csokim es mogyim,igy pont volt egy kis desszert nekik :) na meg beszalltam meg a mosogatasba is. Ez egyebkent egy jo taktika is lehetne, ha keves penzed van es kajat akarsz szerezni, vard meg mig masok megfozik es ami marad, abbol tuti jut meg Neked is :) Na persze en erre nem utazom, csak megtalaltak :)

Ma talalkoztam egy magyar sraccal (Peterrel), koszonhetoen a hatizsakomon levo magyar zaszlonak :) Aztan nyomtunk egyutt egy 25 km-t. Ez csak azert fontos, mert kicsit gyorsabb nalam, napi 40-50 km-t megy, de ment mar 65-t is! :) Kemeny. Ja es Berlinbol Sent Jean Pied de Port-ba biciklivel ment (1800 km) 11 nap alatt. wow. ironman. Jot dumaltunk,sportos,laza egyetemista srac, koszonhetoen neki sokat megtudtam a biciklik lelkerol :) Tegnap egyebkent pont ugyanazt a tavot mentuk, csak O 3 oraval elobb beert.. Mert hogy altalaban napi 10 km-t fut a tav kozben, hogy mas izmokat is terheljen..,a zsakja az enyem negyede.., sulya kb. fele.. es kb. 3 het alatt siman lenyomja a Caminot. El kell ismerni, vannak nalam sokkal gyorsabbak es erosebbek is :) Na meg egyebkent is, igyekszem mar odafigyelni hogy ne a teljesitmeny szamitson, igy ma meg is alltam 30 alatt. na jo a tegnapi 41 utan elg voltboven ennyi :)

Ma megjott, a 6.vizholyagom, de mar rutinos varro es fertotlenito, azaz szakkepzetlen apolo mar vagyok.

Meg ma ettem egy fel dinnyet,olyan nemtudomenmilyen fajtat, a sarga es gorog kozott van feluton :) izre es meretre is,de nagyon finom :)

Reggel a karomon 2 csipessel ebredtem.. be is tojtam, de szerencsere mashol nincs, igy talan tulelem.. :) a nagy kerdes az, hogy mi volt az???

Na ez a mai kicsit lapos nap volt, de a veget egy osszedobjuk amink van vacsi fozessel toltottuk el, na de nem az dobtuk ossze :) de csak mert volt vega es husi nem kellett bele :)

Szólj hozzá!

11. nap Burgos - Castrojerez 2011.08.04. Meseta, meseta..

2011.08.09. 18:07 bjegesi

Management summary

Km: 41 km

Etap: Burgos - Castrojerez

Hostel rating (1-5 skalan): Castrojerez 2,5

Etap nehezsege: 2

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4 (megy felfele..)

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3

 

Tudtad-e?

- hogy  a meseta azt jelenti, hogy fennsik, azaz az a síkság, amely tartósan 200 méter tengerszint feletti magasságon terül el? Itt jellemzoen 800-900 meter kozotti magassagban mozgunk, es van eleg levego, nem vagyunk annyira magasan :)

- hogy ma szinte a maratoni tavot legyalogoltam, igy asszem oktoberben lefutom a budapesti maratont?

 

Na es a mai story

Vegre elertem a mesetat. lelekben keszultem ra, de kemeny, nagyon kemeny, nem fogtam fel hogy tenyleg a tuzo nap kell akar egesz nap arnyek nelkul gyalogolni... Meglepett a vegelathatatlan buzamezok latvanya. Kepzeljetek el, hogy Kaposvartol a Balcsiig (http://www.youtube.com/watch?v=ErKhlyPyVrs) gyalogolok es csak buzamezok vannak vegig.. bocs nem igaz, volt 2 tabla napraforgo is :)

Na jo neha van 1-2 fasor, de persze nem az ut mellett :) Ha meg megis van 1-1 fa az ut mellett, nehany kilometerenkent, akkor az hihetetlen erzes, na jo azzal nem er fel, de nagyon jo addig a 2 mp-ig, amig arnyekban vagy :) Terero se nagyon volt, csak nehany kombajn, meg idonkent kohalmok, meleyek a telekhatarokat jelzik (meg nekunk az utat). Na kb. ez az egyetlen lehetseges hely pisilni is, kulonben kilometerekrol lat mindenki :) Szoval nem szabad meglepodni, ha valaki felbukkan egy ko rakas mogul,. :)

Hogy elussem az idot a napon, mely csak sut, sut es sut http://www.youtube.com/watch?v=rPddzc5neZg igy zenet hallgattam, neha tancoltam is http://www.youtube.com/watch?v=FwZq2-bG4Ig upssz bocs, rossz a cime, I feel like dancing :)

A nap kezdeten 2 magyar pasival futottam ossze meg Burgosbol kijovet. Veluk mentem 1-2 orat, kicsit lassabbak voltam mint az en tempom, de jol esett egy kis magyar dumcsi errol-arrol. Aztan a mesetara mikor mar egyedul kapaszkodtam fel, egy spanyol biciklis elozes kozben magyarul kerdezte "magyar vagy?". Neztem, aztan rajottem, hugy nem magyar, meg akcentusa is volt, igy angolul valaszoltam es kezdtunk el csetelni. Kiderult elt rovid ideig Budapesten igy tud par szot. Aztan tekert is tovabb, mert mas a temponk :) de bucsuzoul a fel loeros Jegenek meg odaszolt magyarul, hogy "gyiaa, gyiaa". Hatalmasat nevettem, erot adott :))) Epp ugy mint elozo este mikor Bettivel beszeltunk egy jot, sokat jelent, hogy mellettem van es var haza :) ezert is birtam letolni a 41 km-t.. Tenyleg fontos a csalad es a baratok, ok mindig mellletunk vannak es segitenek ha kell. Koszi mindenkinek otthon, Anyu, Apu, Betti es mindenkinek puszi :)

Az egesz napos hosegben kb. 10 orat voltam kint. Mar majdnem beertem, mikor ereztem valami folyik a bal combomon.. gyanus, nagyon gyanus.. gondoltam.. aztan megneztem.. megijedetem.. barna volt.. Beszartam (bocs), marmint hogy mi tortent mert bar nincs pelusom es szaraz voltam hatul.. jobban megneztem.. es ereztem is.. forro volt.. egyebkent kellemes erzes.. :) szaga nem volt.. aztan rajottem.. Egy kis csokika volt, ami egesz nap meglapult a zsebemben, melyet meg hajnalban gondosan elhelyeztem a combzsebemben a reggeli utani eroadaleknak. Aztan elfelejtettem :) Forro csoki lett belole, ami a melegben viszont nem kivantam.. :))) http://www.youtube.com/watch?v=SN7CrXKox9g

Aztan a masik meg, hogy van egy seb a jobb labamon hatul hatul a farpofam alatt. Megijedtem ennel ismert 1 roman partol hallottam es lattam, hogy a feleseget megcsipte egy pok. Na meg az agyi poloska param az megvan meg. Na itt is kiderult hamar a turpissag. A credentialom (zarandokigazolvany, amivel beengednek a szallasra, pecsetelik az ut soran, hogy merre jarsz, templombelepo kedvezmenyt kapsz, stb.) dorzsolte ki ami a hatsozsebemben volt napokig.. :) A poloskakrol meg annyi, hogy igen is leteznek, szerintem a 2 csipes nyom a karomon toluk van, csak azert nincs tobb, mert mindent befujok az irtoval, de mint az allat :)tuti nem szunyog volt, aaahhh, kizart :) egyebkent tul kozel volt a ketto igy tenyleg poloska gyanus, 1 amcsi srac megerositette, mert hogy 3 eve O bekapta rendsen, de ot vegigettek.. szoval eddig szerencses vagyok :) vagy nem izlettem nekik :)

Mondjak, hogy vicces akcentusom van, meg a magyaroknak is persze, szoval nem csak nekem :) De egyik nap fizetek a szallason es mondjak: "occso". Hejj mondom, ezek tudnak picit magyarul, bar kicsit kinais-romas tajszolassal, de tudnak,, de jo fejek, gondoltam :) Aztan kerdezem mennyi, mondja, megint occcso, na mondom ertem en, de mennyi.. aztan mutat 8-at. Mondom mi van? az nem is olcso. aztan kiderult, hogy spanyolul a 8 az "occso".. :)

Szurkulnek a poloim, az utobbi idoben csak kezzel mostam. Ami nem annyira hatekony. Foltosak bolyhosak maradnak, stb., de nem erdekel, esik az igenyessegi szint, ez csak termeszetes :) Jo illattya  van es tiszta, csak ez szamit, na meg olyan mint a magyar narancs, az enyem :) http://www.youtube.com/watch?v=h4wjQrV5A1c

 

Aztan a roman srac meselte hogy voltevekkel ezelott aCamino-n egy roman lany,aki irt egy konyvet es azota kezd nepszeru lenni Romaniaban a Camino. (Egyebkent szinte minden orszagban ez a story..)  Nalunk ugye TolvalyFerenc irt konyvet 2005-ben es az az ami a legkozismertebb magyar nyelven irott konyv- Azert olyen nagyon sok magyar meg egyelorenem jon (kb. 500-1000 evente), de remelem a blogom hatasara megugrik majd ez a szam,legalabb nehany fovel :)

A roman konuvben allitolag van 1 erdekes resz. A csaj aki irta allitolag 1 magyar fiuval tett meg kb.2-300 km-t. Eddig meg unalmas lovestory is kisulhetne akar belole.. De a lenyeg, hogy a srac allitolag meztelenul tette meg az utat !? Hallott errol valaki valamit? Ez miert nem volt eddig a Fabry-ban? 

A masik erdekesseg amit lattam este az egy amcsi utlevel volt. Lattatok mar? Minden oldalon mas hatter van,kb. USA tortenelmebol kulonbozo kepek, reszletek, igy vannak telepesek marhakkal, Missisipin gozhajo (nekunk csak alomhajonk van :) http://www.youtube.com/watch?v=x5h1GI2oNpk ) folyoban lazacot halaszo medve, aztan szabadsagszobor,fuggetlensegi nyilatkozat es az utolso oldalon 1 urhajo az urben. Nyomjak rendesen a mellveregetest bocs onpropagandat, de ez amerika :) http://www.youtube.com/watch?v=nHPtoiKPK4o Remelem ezt azamcsi srac nem olvassa. Oracle tanacsadonak adja ki magat, de egy szemuveges Jason Statham korszakallal. Na a kerdes most az, hogy szallito vagy FBIugynok?? Egyiknek sem orulnek :) http://www.youtube.com/watch?v=Xv5TMvL-4oU Remelem nem engem akar. Csak mertjofej velem :) Bar nem mindent ertek amit mond, desegit mindig. Ja tenyleg most mar kezdenek kijonn az angol hianyossagok :) egy angol anyanyelvuvel mar nehezen boldogulok :) raadasul most bekerultem a presbe mert angolok is vannak, Uj-zelandon elt nemet, szoval majdnem en vagyok a leggyengebb lancszem,de szertencsere vannak meg lengyelek is :)

 

Eg Veletek, nekem meg itt a meseta :) De ne aggodjatok,Szent Mihaly vigyazzram minden nap megkapom az energiajat :)) http://www.snorremans.com/san-miguel-beer.html

 

Szólj hozzá!

10. nap Ages - Burgos 2011.08.03. Labkimeles a meseta elott

2011.08.03. 19:50 bjegesi

 

Management summary

Km: 24 km

Etap: Ages - Burgos

Hostel rating (1-5 skalan): BURGOS 4

Etap nehezsege: 2

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4,5

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5 (megy felfele..)

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5 (lecsokizott poloban neztem ma varost es nem erdekelt)

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 4

 

Tudtad-e?

- hogy Atapuerca telepulesen (ahol ma athaladtam)a vilag legjelentosebb asatasai kozul az egyik itt volt/van? 1994-ben feltartak szenzacionak szamito 800 000 eves csontmaradvanyokat, amelyek az elso europai homo antecessortol szarmaznak. Ez bizonyitottan a a homo sapiens es a neandervolgyi ose volt.

- hogy Burgos a polgarhaoru idejen (1936-39) a nacionalista Franco-kormany szekhelye volt? Ekkortol lendult fel ujbol a kereskedelem es ipar..

- hogy 2016-ban Burgos lesz Europa kulturalis fovarosa? (Es a keszulodes kb. ugy all mint most Pecsett..)

 

Na es a mai story

Hogy konnyitsek a csomagomon meg, ujabb kiteheto cuccok utan neztem, egy adag ragtapasz aldozatul esett, a szallason orulni fognak neki :) a fejkendo is kiesett. na meg "elfolyt" a palinka is :) Aztan meg kutattam es rajottem, hogy a miniborotva hab felet is nyugodtan kinyomhatom. Hogy karba ne vesszen kezmosasra hasznaltam :) Sajnos muszaj aldozatokat hozni a gyozelemert.. :) (Mikozben ezt irtam elbobiskoltam, nem hiaba meleg van..)

Egy erdekesseget is megfigyeltem az utobbi napokban a falusi hazakon. A cserep a teton le van betonozva es neha 2 sort is egymasra raktak. Egyelore nem jottem ra miert, de gondolkodom ezen is :) A mai nap a labam koruli gondolatok kotottek le. A talpam, a sarkam es a terdhajlatom erzem nagyon neha, neha meg meg allok most mar naponta tobbszor es sokszor massziroznom kell, csokolgatnam is, de nem erem el :) persze faj meg par egyeb helyen is.. De valahogy mostmar akar negykezlab is, de odaerek. Most az is nagy melot jelent, hogy estenkent megtalaljam, hogy fekudjek, hogy a legkevesebb helyen es legkevesbe fajjon :) Sok mindenre felkeszultem, de a fajdalmat nem TESZTELTEM.. Ma ezert lassabban is mentem es kevesebbet es, plusz igy legalabb  Burgost is meg tudtam szajtszijingelni.

Reggel egy csucstamadassal kezdtem, melyben meg a lassabb tempommal is nagyon mentem, pedig eleg sziklas terepen kellett felszokdelni, mint ahogy a zergek szoktak.. Meg szerencse, hogy ma kesobb indultam es mire a hegylabahoz ertem kivilagosodott, csunya lett volna sotetben lampaval sziklat maszni.. A hegytetorol pedig a 20 km-re levo Burgos tarul az ember ele. Mar amikor nincs kod. En kb. 50 metert lattam elore, irgum-burgos errol most lemaradtam :) De karpotolt a kodben torteno hegymaszas, ami egy fantasztikus elmeny, nem tudod mit hoz a kovetkezo 50-100 meter, hihetetlen klassz volt, mintha valami sejtelmes fatyolerdoben mennel es barmi megtortenhet. Huuuuu :) az elenk tarulo keprol a Getsemane kert jutott eszembe, mert a sziklas ut mellett egy-egy kisebb tolgyfa volt, ami most jelkepesen olajfa is lehetett volna. Bar a valosagban maskepp nez ki a Getsemane kert, de a filmekben altalaban olyasvalahogy abrazoljak, ahogy most en is lattam elottem a tajat.. Serencsere ma egesz nap kellemes turaido volt, vegiggyalogoltam a burgosi repter mellett is, meg jo hogy nem szalltam fel. http://www.youtube.com/watch?v=JG0nueiXQQg&feature=related Pedig a kepzeletemben mar hazafele jartam.. :) par fiatal spanyol vandor egyebkent szerintem felszallt, mert azon a kornyeken ereztem egy kis fuszagot..

A japanok olyan turabottal nyomjak melybe be van epitve lampa, nem semmi. Ja a lampak. Itt szinte mindenhol figyelnek az energiatakarekossagra. A mosdokban kb. fel perx utan lekapcsolodik a villany, szoval ha az ember a WC-n van, akkor jo ha tudja hol a kapcsolo, nehogy hirtelen sotetben talalja magat es eltevessze a celt.. Egyszer kellett tapogatozzak, mert nem tudtam, hol a kapcsolo (kivetelesen nem volt ejjeli jelzofenye, mint altalaban.) A masik meg amikor mozgaserzekelos a lampa, na akkor meg nem jo faradtan elaludni a WC-n, mert reggelig nem kellsz fel.. :)

Hihetetlen hatasa van egy-egy rosssz lepesnek az uton (na ez most nincs atkotve a WC-s story-bol, de fogadjatok el ezt a dramaturgiat, mintha a Ponyvaregenyben lennenk :) http://www.youtube.com/watch?v=wZBfmBvvotE ). Szoval egy rossz lepes hihetetlen fajdalmakat okozhat, ami miatt akar a tervezethez kepest mas  varosban kenytelen megallni az ember, vagy pihennie kell par napig, ez meg persze egy lavinat indit el, hogy masokkal talalkozik ott az ember, mas dolgokat el meg, stb. ahogy az eletben is. tehat a Pillangohatas itt is jelen van http://www.youtube.com/watch?v=u5dVQfzjDS4 Minden egyes apro tettunkkel, dontesunkkel nagy es jelentos hatast, elterest is elerhetunk, igy nagyon oda kell figyelni.. Ma ezen is sokat gondolkodtam.. Persze a sors lehet meg van irva?? http://www.youtube.com/watch?v=wZJ0TP4nTaE

Remelem nem beszelek magamban, mert par ven zarandoknal (akik mar 1-2-3-4 honapja mennek) ezt eszrevettem, magukban beszelnek, kicsit ijeszto. remelem nem leszek ilyen es nem fogok mondjuk egy roplabdahoz vagy a taskamhoz beszelni mint Tom Hanks http://cspv.hu/cspv_film/_info.html?film_id=00316 Mondjuk ma talalkoztam "Pentek"-kel, Burgosban egy utcazenesz :)

Mikozben ezeket irom elmajszoltam egy nagy tabla mandulas csokit.. Asszem ami napkozben leporog, az delutan visszajon :)

De mit is eszik a peregrino? Hol ezt, hol azt. Ma ebedre epp a burgosi katedralisnal finom kebap-ot burkoltam 3,5 euroert :) jo szaftosat, ahogy szeretem :) Estenkent egyebkent vagy zarandokmenut eszunk (kb. 10-11 euro, 3 fogas plusz bor /viz) vagy fozunk vagy ha van kajaautomata abbol eszunk vagy boltban kaphato keszetelt mikorzunk vagy csak bagettet felvagotttal, tonhallal, sonkaval, sajttal, zoldsegekkel eszunk, epp a konyhai es fozesi es kivansag szerint mi megoldhato es mihez van eronk :) Napkozben pedig osszevissza eszik mindenki amit tud, jellemzoen reggelire peksuti vagy sonkas szendvics vagy gyumolcs vagy hasonlok. Egyebkent nagyon nepszeru a muffin a vandorok kozott, mert olcso, laktato es finom, plusz barmikor konnyen be lehet kapni parat.. :)

Holnaptol nekimegyek a nagy Mesetanak, kb. 5-7 na lesz atvagni, arrafele kevesebb a szallas, kevesebb a kut, kevesebb az ember, kevesebb a haz, azaz a meneteleshez tobb orom es bodotta kell :) http://www.youtube.com/watch?v=GJeJVOkHC4U

Ha nem jelentekzem par napig, akkor az nem azt jelenti, hogy ne kommenteljetek, uzengessetek, sot meginkabb kuldjetek, csak ki tudja mi var a semmisegben.. Amint a vegtelen meseta alfoldon a buzamezok kozott egy internet elerhetoseget talalok jelentkezem, ha kell kiasom mint egy kutat :)

 

3 komment

9. nap Redecillo del Camino - Ages 2011.08.02. A nagy meneteles

2011.08.02. 20:58 bjegesi

Management summary

Km: 39,9 km

Etap: Redecillo del Camino - Ages

Hostel rating (1-5 skalan): Ages 3

Etap nehezsege: 1,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4,5

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 5

 

Tudtad-e?

- hogy holnap elerem Burgust es akkor mar csak kevesebb mint 500 km lesz vissza Santiago-ig?

- hogy mivel Keletrol Nyugatra megyek, ezert reggeltol delutanig soha nem vagyok egyedul az uton, mert az arnyekom mindig elottem/velem van? :)

 

Na es a mai story

Szoval ma nagy meneteles volt, mint a Deltaban http://www.youtube.com/watch?v=jtlNdIA5SZA&feature=related. En is ugy nyomtam mint ott a sracok, 40 km-t mentem ma, az Uton csak 39,9-et hivatalosan, de este elsetaltam hogy reggel merre kell majd kimenni a falubol, igy megvolt a 40 km :) Mintha Kaposvarrol elgyalaogoltam volna a Balcsihoz.

Mindenkit elvesztettem akit eddig ismertem, kiveve nehanz embert akik biciklivel nyomjak. kicsit durva ok bicajjal azt amit en gyalog.. De figyelnem kell nagyon a labamra, nehogy baja legyen. Napi 3-5 alkalommal kenegetem, masszirozom a talpam egy specko kremmel (Aptonia, nagyon ajanlom)A bokat, labfejet, terdet es vadlit pedig a Lobalzsammal, kicsit aggodom is mi lesz ha elfogy a lobalzsam, honnan fogok szerezni? A vizholyagok koszonik az aggodast, de ugy dontottek elegeuk lett a labambol, tavoznak, szerintem nem birjak egesz nap a cipoben a labszagom.. :) Egyebkent neha szerintem atlepem a fajdalom kuszobot, foleg ha reggel megiszom 10-12 km utan a kapuccsinom, na utan megyek mint a gep, mintha benzint nyomtak volna belem :) Szoval ilyenkor nem mindig erzem ha csak ugy szimplan faj vagy erzekeny (Anyu: Nyugi nem fagy le vagy nincs vele gond, megmarad, az osszes labujjam es a lbam is :) Na meg ha erzem, hogy tenyelg rendesen faj vagy szur vagy valami belement a cipobe, laza a fuzo, akkor szinte azonnal stop, amint tudok megallok, mert jelez a testem. tudjatok ott bent az iranyitokozpontban kigyulnak a piros lampak :) http://www.youtube.com/watch?v=94bYNNww4Uw&feature=related

Ma nagyreszt erdos reteken setaltam http://www.youtube.com/watch?v=oxBa-hAey0I, nagyon kellemes volt, pedig jott egy felho kozenk http://www.youtube.com/watch?v=GqKu9xPBaZ0 es ket kis zaport ki is szort magabol, de ettol meg jobban beindultam :)

Ma a gyerekkori mesek voltak etlapon az agyamban: http://www.youtube.com/watch?v=cn754Xz-lQ8 vagy ez: http://www.youtube.com/watch?v=HlAwRbQAaVY En nem alltam meg :) Olyan vagyok mint a http://www.youtube.com/watch?v=j4U6KbjkZF0, na meg persze egy kis medve http://www.youtube.com/watch?v=8Qw_9eJ_AXw vagy egy masik? http://www.youtube.com/watch?v=-bCkTI9XClY na jo van ugorjunk odebb, pom-pom http://www.youtube.com/watch?v=00pTxL1RUjE inkabb abbahagyom.. :)

Lehet, hogy az ihlette a meseket, hogy egy kis Bambit lattam reggel pirkadatkor, sot inkabb meg elotte. Hihetetlen milyen szep hajnali szurkulet es ahogy ebrednek az allatok, szegeny oziket is biztos megijesztettem es elszokdelt mellolem.. Azt kepzeltem, hogy en vagyok Tutajos es egy kis felfedezo vagyok a Tuskevari berekben :) Bekattantam??

versenyeztem egy spanyol sraccal, hogy melyikunk orszaga miben jobb :) Sajnos amerika es a vilag egy reszenek felfedezesevel vegul O nyert! jogosan. http://www.youtube.com/watch?v=3AgL4RCYtjE

nagyon keves emberrel talalkoztam ma egyebkent, beszelni is alig beszeltem, csak mentem, mentem es mentem, de tudtam "van celom es van iranyom" na meg, hogy "mindig megujitom magam, bennem napenergia van". http://www.youtube.com/results?search_query=kauk%C3%A1zus+tart%C3%B3s+b%C3%A9ke&aq=0L&oq=kauk%C3%A1zus+ 

Ma ereztem parfum illatot az uton a zarandokok kozott, neztem is, hogy mi van. 1 biciklis pasin, ez az elso alkalom! Mert hat persze hogy senki de senki nem cipel parfumot, vagy ha cipel is faradt befujni magat :) altalaban csak izzadsag szagot lehet egesz nap erezni, meg este tusfurdo illatot, de mivel ide mindenki olyan dolgokat hoz amit nem sajnal, azert  altalaban mindenki ocskat hoz.. En markassal vagyok jelen a piacon, BABA-val nyomulok :)

Egyes helyeken semmit nem beszelnek spanyolul (megint elirtam), na, angolul. Mindent elore kiirt lapokon mutatogattak ma is vacsirendelesnel, es ez mar nem az elso, de sebaj. megertjuk egymast, mondjuk tok folosleges a spnyol-magyar kiszotar. asszem felveszem a kidobasra megfontolandok listajara :) Szoval ma lepedot es parnahuzatot akartam kerni, mert lattam, hogy masoknak van, akik korabban erkeztek (mert kisebb tavot mentek :) Hat nem volt egyszeru. Meg zerencse, hogy egy kb. 7-8 eves kissrac kapcsolt es a fiu elvitt, megmutata a ladat, amibol kivehettem egyet. Aztan lehet csak az en gondolkodasommal van gond es a kissraceval egy szintu. Mondjuk amikor delutan berek faradtan, ledobom a cipom, alig varom a zuhanyt es hogy hagyatt vagjam magam, ne kelljen a labamon allni, akkor lehet, igen en Jege kijelentem, hogy lehet neha a kissrac szintjen vagyok :) Az agyakra meg maniakusan fujom az anti bed bugs spray, agyi poloska elleni szer magyar forditasban, de hogy milyen allat azt ne kerdezzetek, csak parazok tole mert osszecsipheti az embert, piros lesz es vakarozni fog, de asszem valakinek volt mar ilyen.. Ugye sracok, akik Londonban dolgoztak? :) na meg persz ezt is azert fujom, hogy fogyjon a suly a taskabol.. :)

Egyet meg egyebkent nem ertek, hogy a zarandokmenuben (esti 3 fogasos kaja borral vagy vizzel), miert van hogy eloetelnek szinte mindenhol makaroni van? Beeszek belole, aztan kesz vagyok, mas az ertelmezesunk, en azt etvagy gerjesztonek, fokozonak szeretem, meg ha leves akkor felforrositani magam :) Na es ez utan meg jon a rendes kaja, ma 3 kozepes tenyernyi sertes grillhus.. mondjuk csak 24 szem sultkruplit kaptam hozza (a tegnapi ket csirkecombhoz is ikb. ugyanennyi krumpli volt egyebkent), ami kevesebb mint a Mekis kiskrumpli.. de itt biztos a zoldseg a drga, szoval lehet maradok itt inkabb krumplitermeszto business man-nek :) Ennek ellenere nagyon jok a kajak, jol is lakom, mindig tele a poci, ha befizetek egy ilyen kajara, ha meg nem akkor is teleeszem magam szalamival, koszi Alejandro-nak, aki a legolcsobb chorizo-t gyartja Pamplonaban http://www.youtube.com/watch?v=niqrrmev4mA&ob=av2e Talan neha kicsit sotlanul foznek, de otthon is neha kimarad a so veletlenul, nem? :)

Kezd uldozesi maniam is lenni, mindig megneznek a spanyolok, a faszik is.. egyelore nem jottem ra miert, de mindig tukorbenezek es en semmi gaz nem latok, csak az arcom :) meg rajta a szort :)

Szoval amiket tippelek, hogy miert is neznek:

1. hasonlitok valami hires spanyol sztarra (pl. Pique) es keresik mellolem Shakirat

2. hulyenek neznk, hogy gyaloglok mint a gep, mindnekinek koszongetek (meg a falukban az oreg nezelodo bacsiknak, neniknek is), ahanyszor osszefutok valakivel BUEN CAMINO-zok (szerintem napi 100 korul tuti elmondom.. ja es mar spanyolos a kiejtesem meg nehany kedves szot meg megtanultam hozza, de gyanus hogy spanyolnak neznek tenyleg mindenki elkezd nekem beszelni..)

3. Nem ertik miert kenem allandoan a labam, azt hiszik kremet reklamozom

4. Hasonlitok a kalapomban valamelyik spanyol felfedezore

5. Azt hiszik apolo vagyok, mert mindig feher gatyaban es poloban tolom delutan, a labambol cernadarabok lognak es barnas foltok vannak korulotte (vagy csak aki itt feher felturt gatyaban, felturt hosszu ujju poloban maszkal piros flipp-flopp papucsban az nem normalis)

6. Nem tudjak mi a HUNGARY, igy azt hiszik valahonnan a vilag vegerol jottem.. :)

7. Valamelyik hires magyar focistanak velnek

8. Jol nezek ki, szakallasan is :)

9. Gazul nezek ki

10. Budos vagyok (de mindenki az..)

10+1. Vagy csak olvassak a blogot es felnek :)

Egyeb otletem egyelore nincs, Nektek???

 

Megyek pihenni, mert SOKK volt ez a mai nap a labamnak es holnap jon BURGOS es az 500-as kilometerko :)

 

UI: a gepelesi es helyesirasi hibak veletlenek :) tenyleg :) higgyetek el, tanarok gyereke vagyok :) szoval az van, hogy az internetezes draga dolog, de a kedvetekert barmikor :) de amit leirok azt nem olvasom vissza, mert az sok penz am, amit meg is kell keresni, en meg nem dolgozom most, mert most hivatasos vandor vagyok :)

Uzenetek, mert kerdeztetek: 1. Tenyleg csak azert jottem ki, hogy Nektek irogathassak, semmi masert. 2. Nem, nem otthon ulok es szorakoztatom magam. 3. Nincsnek szilikonos mellu nok.. aki ezert vagy csajokert akar kijonni ne jojjon.

 

A kakas, tyuk es az akasztokotel story:

A 14. században egy német család Santiago felé tartott. Útközben megpihentek Santo Domingo de la Calzada fogadójában. A fogadós leányának megtetszett a fiatal legény, s arra kérte, háljanak együtt. A legény azonban nem volt hajlandó erre. Akkor a leány haragjában egy értékes kelyhet csempészett a legény batyujába. Másnap szólt a bírónak, hogy a zarándokok elloptak tõlük egy kelyhet. Az ifjú zarándoknál megtalálták a bizonyítékot, s bárhogy is hangoztatta ártatlanságát, felakasztották. Szülei továbbmentek Santiago felé. Hazafelé tartva ismét megálltak Santo Domingo de la Calzadában, s azt látták, hogy fiuk az akasztófán még mindig életben van. Elmentek a bíróhoz, aki éppen ebédelt, egy sült tyúk és egy kakas volt a tányérján. Azt felelte a bíró: - Akkor hiszem el, hogy a fiú nem halt meg, ha ez a kakas és a tyúk életre kel! - A baromfiak életre keltek, kinõttek a tollaik, s kiugrottak a tányérból. Ez a csoda Szent Jakab közbenjárására történt. Ennek emlékére a templomban, egy gótikus tyúkketrecben, mindmáig tartanak egy tyúkot és egy kakast (meg most van kiscsibe is). A bírónak és utódainak pedig évszázadokon át kötelet kellett viselniük a nyakukban. (ma mar egy szallag helyettesiti ezt egyebkent)

5 komment

8. nap Najera - Redecilo del Camino 2011.08.01. Sut a nap..

2011.08.01. 17:33 bjegesi

Management summary

Km: 32,5 km

Etap: Najera - Redecilo del Camino

Hostel rating (1-5 skalan): Redecilo del Camino 4

Etap nehezsege: 1,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 5

Tudtad-e?

- hogy ma elhagytam La Rioja regiot es atleptem a legnagyobb spanyol regioba, Kasztilia-Leon-ba?

- hogy Kasztilia-Leon az irodalmi spanyol nyelv bolcsoje?

- hogy Kasztilia-Leon regioban 400 km-en keresztul vezet az El Camino?

- hogy Santo Domingo de la Calzada telepulesen (amelyen ma athaladtam) tyukok es kakasok vannak a temploban es a kisvaros biroja korabban akasztokotelet hordott a nyakaban? (na es mi az oka ennek?? :)

na es a mai story

Nem a legjobban indult a nap, kb. 90-100 fo aludt egyutt velem egy haloteremben, es a mellettem levo srac nagyon rosszul aludhatott mert egyszer csak ejjel elkezdett sikitozni (de aludt kozben) kb. 10-15 mp-ig. Reggel kiderult, hogy szinte mindenki felebredt erre :)

Olyan ifjusagiszallos vasagyas szallas volt, igy ha valaki megmozdult, akkor a nyikorgasokat a korulottelevok mind hallotak. Igaz adomanyos szallas volt, azaz mindenki annyit ad amennyit tud/akar. En 5 eurot adtam, mert a spanyolok is annyit adtak. Egyebkent eddig 6-10 euro kozott volt a szallas ejszakankent. Elvielg egyre olcsobb lesz, mert megszunnek a "monopoliumok" Persze majd harc is lesz a heleyekert.. amit nem varok. Egyebkent Galicia regioban pedig szabalyozva van az ar, mindenhol 3 euro a szallas. A mai szallasom is adomanyos, de ossze sem hasonlithato a tegnapival, 2 teremben kb. 12-15 ferohely es meg vacsit is keszitenek nekunk, 3 fogasost, szoval nem ehezem :) Es ha meg jot is alszom, akkor az adomanyosladab a halas leszek.. :)Egyebkent mindenkit kerdezgetek mennyit illik adni, de mindenki azt monda hogy amennyi mashol is egy szallas. aztan 5 eurot dobalnak be, szoval akkor en is.. na jo ma 5plusz 5 minimum illik adni, ha ilyen kedvesek velunk :)

Ma megint sokat voltam egyedul, meg Hectorral a Zaragoza kornyeki sraccal, akivel kerulgettuk az elmult 1-2 napban mar egymast. Jol eldumaltunk kozel azonos a spanyolunk (upsz, bocs) az angolunk. Jot dumaltunka  aocirol, a Barca-rol, meg megint viritottam, hogy milyen jo kis orszagunk van.

Az erdekes meg, hogy sok egyetemista van, vagy most vegzett, ja es engem is annak nez mindenki :))) Es ezek a fiatalok tobbsegeben azert jonnek, mert nem tudjak mit akarnak az eletben es remelik itt meglelik.. Hat sok sikert nekik!

Az a tegnapi tomegszallasos, tangabugyis, ejjel sikoltozos, hamar betelos szallos tortenet alapjan a jovoben igyekszem kerulni az ejszakakat azon varosokban, melyeket az utikonyvek egy-egy szakasz vegallomasanak irnak, mert az emberek 2/3-a nagyjabol eszerint megy, igy ott sokan is vannak. Ma valszinu osszesen 10-15 fo lesz az egesz szallason, ami egy pottom kis faluban van a anyugalom szigeten, egy kis kertben ucsorgok, a ruhaim a mosas utan szaradnak, leapolgattam a labam es nezem holnap merre menjek tovabb :)

Ma arnyekot szinte csak a sajatomat lattam, es jelentem kezdunk megbaratkozni, megborotvalkozni meg nem :) Pedig masok borotvalkozznak rendesen, en meg itt szakalasodom, de igy legalabb mindenki felismer :)

Par napja egesz Gerard Pique-sen neztem ki http://fclubbarcelona.wikispaces.com/Gerad+Piqu%C3%A9 de ma mar hosszabbacska, olyan mint egy igazi vandore, na :) meg igy legalabb nem eg le az arcom, meg nem ugranak ram a csajok :)

Az uton mar alig van ismeros es sok 1-2 napja megismert arcot is elhagytam, a mai szallason mindenki uj.. Mar csak paran lezengenek egyebkent korulottem az egy napon kezdettekkel, es nem a szagom miatt..hu ebbol kuldenek ajandekot, milyen amikor berek egy 10 oras napon eltoltott seta utan :) na de mindig vannak nalam sokkal koszosabbak es budosebbek is :)

Lehet paran egyebkent elhuztak elottem, de a kezdeti csapatbol tenyleg csak par arc van, egy francia srac aki 1,5 honapja gyalogol Franciaorszagbol, egy munceni uzletember, aki mar jart koabban Caminot es most "csak" 2 hetre jott, Clair a francia 40-50 kozotti no, aki nagyon fitt es szinten mar regebb ota gyalogol a Camino franciaorszagi szakasza ota. A tobbiek ma mar mind eltuntek, lemaradtak.. :(

Claire-tol ma kaptam egy bokot (mert vegig tartottam vele a lepest). Megkerdezte, hogy milyen rendszeresen turazom otthon. Majd amikor elmondtam, hogy soha, akkor azt kerdezte, hogy rendszeresen sportolok valamit, hogy igy birom? :)))

Pedig meg Sut a nap nehogy szomoru legy, lehetne szazszor is rosszabb :) http://www.youtube.com/watch?v=0W0UuwtxFi4 

 

Ma volt a 8. napon, azaz tul vagyok mar 1 heten. A mai nap ezen gondolkodtam, szerencsere mulik a faradtsagom :) Szoval 1 het. Es mirol is szolhatna az elso het.. A Szerelmesek az elso heten mindig ilyenkor kezdik el megismerni egymast, elcsattan az elso csok, kezdenek kialakulni az erzelmek, probalgatjak egymast, stb. Valahogy igy van ez a Caminoval is, megismerkedtunk, elcsattantak az elso vizholyagok, probalgatjuk mennyit bir a labunk, stb.. Azaz formalodunk :) Ahogy a projekteknel is, az elejen ez tortenik, csak itt most minden nagyon gyorsan tortenik, a leheto leghamarabb fel kell venni a ritmust, megszokni egymast, a fajdalmat, a vandoreletet es akkor hamar beall a napi rutin es megerzi az ember az izet ennek a csodalatos utnak :)

Bettivel eltoltott elso hetunk is eszembe jutott ennek kapcsan (misem termeszetesebb :), amikor pillanatok alatt megismertuk egymast, pedig nem is szamitottunk azon a napon egymas erkezesere, gyorsan elmelyedtunk a masikban es mindent felredobtunk hogy a leheto legtobbet legyunk a masikkal egyutt, mert tudtuk, hogy ez egy nagyon jo dolog, sot a legjobb ami tortenhetett az eletunkben, pont akkor es pont ott.. :) asszem itt az uton is hasonlo hatalmas erzelmi tolteteket kapok..

Sokat megyek egyedul, ilyenkor tenyleg sokat gondolkodik az ember. A "setallo Jege" elott ilyenkor lepereg elete filmje.. http://www.youtube.com/watch?v=AAj_LE5IH1k&feature=related

Neha olyan erzesem van mintha rohannek (jo persze gyorsan gyaloglok :) De pl vacsiknal is gyorsan eszem itt is, ugy mint otthon, ami nem jo, legalabb itt figyelhetnek ra, ja, fogok is :) Elveznem kellene az etelek izet. na ha ilyenekben megvaltozom, az mar jo lesz, alakul itt a dolog :)

Este meg megismerkedtem par kedves idos emberrel a szallason. Egy lubecki parral, a holgy protestans lelkesz, akik nagyon kedvesek voltak velem, veluk is vacsiztam. Aztan amikor kiderult, hogy nem csak par szot tudok nemetul, beindultak.. Atvaltottak nemetre es innentol kb. egy orat csak beszeltek es beszeltettek. Annyira kellett koncentralnom, hogy ertsem oket, hogy teljesen lefaradtam. kb. a 75%-at ertettem annak amit mondtak, nem is rossz arany :) vagy legalabbis azt gondolom ertettem :) Nehes volt, mert nagyon sok szot nem tudtam, ilyenkor angol szavakkal potoltam :) Szoval tudok mar danul is szinte :) Arrol beszeltunk sokat, hogy miert is jonnek Camino-ra az emberek es milyen erdekes, hogy egy katolikus zarandokuton milyen keves vallasos van, es akik nem azok, azok kozul meg aztan tenyleg ritka az aki meg is nezi a templomokat.. Kicsit el is szegyeltem magam, mert en sem nezem meg mindegyiket (persz senki nem nezi meg, mert lehetetlen, annyi de annyi szep templom van..), de legalabb ahol megszallok, ott megnezhetnem a helyi templomot. Mondjuk pont a vacsi elott megneztem az ittenit :)

Aztan megismerkedtem meg egy 65 eves holland foszerrel, aki 2011. aprilis 14-en indult Amszterdam mellol!!! 3,5 honapja uton van es elvezi az eletet, annyit megy amennyi jol esik neki, nyugdijas es tervei vannak azutan is, ha eleri Santiago de Compostellat. Kitalalta, hogy legkozelebb Romaba gyalogol el.. Hihetetlen arcok vannak. Ha mindenki igy vinne veghez a terveit..

Ja sok mindnekiben meg az ismeroseim, barataim latom, komolyan, nem hulyeskedem, sokmindenkinek van itt alteregoja, talan pont Neked is :) Vagy csak kezdek bekattanni? :)

Na inkabb alszom. Adios amigos!

3 komment

7. nap 2011.07.31. Logroño - Najera Faradok

2011.07.31. 19:52 bjegesi

Management summary

 

Km: 30,7 km

Etap: Logroño - Najera

Hostel rating (1-5 skalan): Najera 2,5

Etap nehezsege: 2

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4 (hajnali keles miatt elkerultem a delutani tuzo napot)

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5 (de reggelre elmulik :)

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 3,5

 

Tudtad-e?

- hogy ma nem sok minden tortent es 5 orakor keltem, 5:40-kor pedig uton voltam mar a sotetben, ahol rengeteg a bulibol hazameno reszeg fiatallal talalkoztam?

- hogy a "Juego de la oca" egy gyerekek altal jatszott ugroiskola, aminel a felfestett ludak kozott ugralnak?

 

no es akkor a mai story

Ma nagyon elfaradt a talpam, csereltem egyszer cipot is. Kemeny ez a meneteles, gyorsan kellene regeneralodni a labamnak, igyekszem is kenyeztetni, amszirozom, kenegetem..

Csak megy az ember es megy, egyik labat teszi a masik utan, asszem ma ereztem eloszor, hogy jo-e ez nekem, kell-e ez. Hat persze hogy igen :)

Csak rossz amikor mindig azt hiszed hogy a kovetkezo hegy mogott ott a telepules amit el akarsz erni es nincs ot.. :) de meg rosszabb amikor latsz egy telepulest, azt hiszed par km es kozben akar 7-8 km is lehet. Na ma ilyen volt, azt hittem soha nem erek be a varosba, kozben meg a nemet-francia-magyar gazdasagrol es politikarol beszelgettunk, de ezzel legalabb ment az ido, bar bevallom most eloszor ereztem, hogy tudhatnek jobban is angolul..

A szallas amin vagyok az adomanyos, aza annyit ad az ember aminnyit tud/akar. Boros kenyerrel vartak es dinnyevel, jol esett mikor faradtan beertem. A kenyer tesztaba bekevernek rioja bort es ugy sutik meg, ezert enyhen pirosas szinu belul es nagyon, de nagyon finom. Aki erre jar, tessek kiprobalni, berugrni nem lehet tole, max ha 10-20 kilot megeszik az ember :)

2-vel mellettem az agyon egy spanyol faszi fekszik, piros tangaja atlatszik a gatyajan!! Ez komoly. kicsit megijedtem eloszor, de minden rendbe rajtam.. :) http://www.youtube.com/watch?v=LRL7PGMG8yc

Ma mar egyebkent 13:00-kor a szallason voltam a hajnali kelesnek es menetelesnek koszonhetoen, jo hajnalban menni kellemes az ido, sok spanyol ilyenkor joggingol, OLA-zunk meg Buenos Dias-ozunk es mosolygunk, jofejek ezek ittan, na. Es sok minden elneznek a vandoroknak errefele, nagyon segitokesz mindenki, a rendorok kifejezetten jaroroznek a szallasok korul, igazoltatjak a spanyolokat, stb. A vandorokat pedig mindenki orommel koszonti, neha beszelnek hozzank percekig spanyolul es nem zavarja oket, hogy nem tudunk spanyolul, csak mondja az oreg, mondja es mondja, kozben mosolyog.

Egyebkent kicsit utazo nagykovetek is vagyunk, mi itt a vandorok, ezert en igyekszem minden helyinek koszonni, mosolyogni, stb. kepviselem hazamat es a zarandokokat is :) Itt osszefutunk mas nemzetek lanyaival, fiaival, infokat cserelunk, stb. mint a nagykovetek :) Es kozben megmutatjuk milyenek is vagyunk es milyen a mi kis hazank. szerintem paran jonni is fognak megnezni a gyonyoru kis orszagunk http://www.youtube.com/watch?v=YepRFe65uno vagy csak eljonnek fogorvoshoz, borvidekeinket es wellness szalloinkat meglatogatni.. ja tenyleg akinek van Turisztikai hivatalnal ismerose annak uzenem, hogy az orszag propaganda penz egy reszet utalhatnak nekem is. Neha Magyarazkodni is kell, mert sajnos rossz felhangja van a magyar politikai helyzetnek, de ilyenkor mindig azt mondom, hogy semmivel nem jobb vagy rosszabb mint mas orszagban, csak rossz a marketingunk meg a kommunikacionk es az EU soros elnokseg most rairanyitotta az orszagra a figyelmet.. Sajnos nem olyan jo ez, mert negativ politikai kep van bennuk rolunk, de szerencsere csak a politikarol :)

Egyebkent neha en is utelagazashoz erek :) http://www.youtube.com/watch?v=0k_Ssfqfc2M es nem nehez a valasztas :)

Na de a lenyeg, hogy mindenki tudja hogy egy kulonleges hnyelvet beszelo nep vagyunk, akiknel szep tajak vannak es a vilag legszebb noi :) Mondjuk ezt meg bizonyitani sem kell, mert akik a Caminon vannak magyar lanyok es ismerem oket (Andi, Noemi es valahol 2 hettel elottem Zita) tenyleg ok is ezt prezentaljak, ok a Camino legjobb csajai :) Hajra csajok!

Ja es paran a Ferencvaros nevet is most mar tudjak :)

Holnap valszinu egy laza 20-ast vagy picivel tobbet megyek, kicsit kimelni akarom a labam, hogy utana megint beinduljon a banzaj :) http://www.youtube.com/watch?v=QeCjLl7jtfY

UI: Betti ne aggodj, eszem rendesen, hideget es meleget es jo sokat is :) edeset es sosat, jo ropogosat :)

2 komment

6. nap 2011.07.30. Los Arcos - Logroño HULLAMVASUT

2011.07.31. 19:31 bjegesi

Management summary

Km: kb. 26,3 km (megint sok km a tuzo napon)

Etap: Los Arcos - Logroño

Hostel rating (1-5 skalan): Logroño 3

Etap nehezsege: 2,5

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 3,5

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3 (de reggelre elmulik :)

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5 (csokken, mar a cipomet sem tisztitom..)

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 4,5

Tudtad-e?

- hogy ma nagyon elfaradtam? :)

- hogy Viana kisvarosban (melyen ma atsetaltam) halt meg Cesare Borgia (az allitasok szerint 6. Sandor papa fia)?

- hogy a spanyol tron varomanyosa egyben Viana hercege cimet is birtokolja?

 

no es akkor a mai story

Ma egy laza 28-30 km volt, aminek a nagyreszet Noemivel es Mateval tettem meg, akik fiatal 20on evesek es suli mellett, utan vagtak neki az utnak. Sajnos sokaig valszinu nem megyunk egyutt mert mas ritmusban megyunk, de jo volt magyarokkal talalkozni, Noemit mar kiszurtam az ut mellett hamar, mert 2 nemet srac 1 nappal elobb olyan pontos leirast adott Rola, hogy nem volt nehez nem felismerni igy :) szoval bejott a nemeteknek :)

1 hete nem borotvalkoztam, ilyen meg soha nem fordul elo velem, raadasul itt szinte a 99% borotvalkozik, de szerintem ok akkor nem is igazi zarandokok, nem? :) Azert remelem nem leszek olyan mint Mate , aki ma ismertem meg es 8 eve nem lett levagva a haja.. olyan rasszta csavo, nagyon jo gyerek, az egyik tincse bokaig er! szoval durva a feje (bocs Mate), olyan kicsit mint a Predatore http://www.youtube.com/watch?v=wqZ5kCttYG0 Ja egyebkent vannak ARCOk itt, van aki hatizsak nelkul egy szal gitarral van. De van meg egy gitaros gyerek USA-bol, csak O cippel meg egy nagy hatizsakot is, mindezt egyetlen szandaljaval (!), amihez most kapott zoknit, mert az sem volt neki, de jo fej itt egyebkent mindenki :)

Ma sokat kellett azert menni meg ha lazan is alllitom be, kb. 10,5 orat voltam kint es a dumalas, sok megallas miatt a nap is uldozott minket rendesen.. es minden olyan messze messze volt minden http://www.youtube.com/watch?v=A0NpJ7mcfPo Az ut nagyreszet  fel-le-fel-le kellett megtenni kb. 100 meterenkent valtakozva, hogy most epp le vagy fel jart a fejem. szoval faraszto volt ez a hullamvasutasdi.

De eddig mindig segitett a LOBALZSAM, nagyon jo regeneral, husit es frissit, szerintem jobb mint a Perskindol ( a hasonlo Roland altal preferalt Szarvasfaggyukremrol nem tudok nyilatkozni..). Nekem bejon es eddig akinek adtam azoknak is :)mindenki ki akarja probalni. tegnap 2 nemet is kente mint allat, poenkodtunk is, hogy annyira ne kenjek nem lesznek olyanok mint a lovak, vagy egyes testreszeik.. :)

Ma volt Deja vu erzesem is, meg is ilyedtem mert tuti nem jartam meg erre :) a tuzo napon sok minden megtortenhet, csak a hideg sorom nem hozza senki felem amikor kellene a napon.. :)

Szoval sok minden ilyenkor elkepzel az embert es sok mindent meg nem lat meg az ember, de ez igy van az eletben is amikor nagyon fokuszalunk valamire akkor az apro am de fontos dolgokat kozben nem latjuk meg.. foleg azokban nem akik mindig ott vannak mellettunk. Figyeljetek oda a masikra, ez itt nagyon igaz, de a valovilagban (nem az RTL-esben) meg inkabb. Ez ma Jege bacsi tanacsa. Koszonjetek meg azoknak, akik melletettek vannak mindig es segitenek Titeket!!

Ja es persze nekem is neha beut itt a tuzo nap. Egyszer az is eszembe jutott, hogy tenyleg letezik-e az a kedves, oszinte es hozzam tokeletesen passzolo leany, aki engem otthon var?? Raadasul tenyleg ram?? Hat tobbszor megneztem az utra Tole kapott ajandekot, hogy segitsen elhinni, hogy tenyleg ilyen szerencses vagyok, aki meglelte a kincset.. :)))) 

Mivel ma es tegnap eleget setaltam a napon ezert szoljon a http://www.youtube.com/watch?v=Q-5Xgkzb-f4

Szólj hozzá!

5. nap 2011.07.29. Cirauqui - Los Arcos BORIVAS ES SULYKONNYITES

2011.07.31. 18:45 bjegesi

Management summary

Km: kb. 36,8 km (utolso 12,5 km tuzo napon 33 fokban arnyek nelkul..)

Etap: Cirauqui - Los Arcos

Hostel rating (1-5 skalan): Los Arco osztrak albergue 4 

Etap nehezsege: 4 (arnyek hianya es a tuzo nap miatt)

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 3,5 (tul meleg)

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5 (sokat egyedul mentem)

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 3

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 3,5 (hideg zuhany utan, koszos a gatyam mar nem erdekel szint)

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 4,5

Tudtad-e?

- hogy Logroño a szekhelye La Rioja regionak, ami vilaghiru a bortermelesrol es 1982 ota onallo autonom terulet?

- hogy a La Rioja-i bortermesztes 200 eves es evente 280 millio liter rioja-t termelnek 60 000 hektaron?

- La Rioja a spanyol iras bolcsoje, es az elso irasos emlekeket a bor ihlette, inspiralta (Gonzalo de Berceo irasa)?

 

na es a mai story

Ma 36,8 km volt 10 ora 20 percet voltam uton, persze ebbol kb. jo 2 orat pihentem osszesen. naponta tobbszor pihenek altalaban, vannak 5-10 perces szunetek es 1-2 hosszabb fel oras pihik is. Na meg ma egy 50 percet eltoltottem BODEGAS IRACHE-nel, ahol az ut menten folyik a vandoroknak csapbol az ihato bor es viz. Es itt vegre lathattuk egymast Bettivel :) vagyis en csak egy webkamerat neztem, ami engem vett de lattam Betti szemeit benne :) es o csak nezett, nezett es egy jot telefonaltunk kozben :) nagyon jo eroben voltam, aztan a nap vegere elfaradtam ..

Csupa szep telepulesen visz az utunk. Ha valaki tud es szeretne jonni, jojjon, en cak amulok es bamulok es rengeteget fotozok. Neha vannak ures kapolnak, templomok, cak egy kooltar van benne es jo hideg. Ilyenkor meg-megallok pihenni a templom huseben, amirol gyerekkorom jut eszembe, mikor telen a templomban hideg volt. Most nagyon jol esik :)

Hihetetlen mennyire fontos hogy beszelgessen az ember a tarsaival akik uton vannak. Ma igy tudtam meg hogy elottem megy kb. 1 nappalegy magyar lany (Noemi) es egy srac (Mate). Noemirol tudtam, meg otthon a Camino honlaprol volt infom hogy kb egyidoben kezdunk. De a legfontosabb infok azok, amikor infot cserelunk, hol van kut, van-e arnyek az uton, melyik a jo szallas, melyik milyen arban van, mi van masokkal akiket ismerek, akikkel egyutt indultam, stb. Hihetetlen mennyire fontos es jo dolog ez. Mint tudjuk az informacio hatalom, de itt a tuleles is mulhat rajta es hogy elkeruljuk a szivasokat, problemakat, nehezsegeket. Ilyenkor mindig a Mennyei profecia c. konyv jut eszembe http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?Page=1&SrcWord=redfield,%20james&SrcField=sfSzerzoNev&SrcOrder=oMegnev&KatKod=BDL,&BookID=178509&GotoBook=True&LastDays=20&TabSheet=book&SessionID=2D0312270375F1CD2B06359F5AGHIBGNXRDSCLYLQTUDJFDXJCCUVJIHNDJM801986191648D85C88093D87211EBEA30A05F64F38809262086D305F021627707A938C235781696050587AB3&CBStock=CHECKED&SrcOrder=o

Az utolso 12,5 km tuzo napon szo szerint zero arnyek nelkul buzamezok menten kellett megtenni. asszem egyedul belehaltam volna, de szeremcsemre egy francia sraccal (aki Franciaorszagbol indult es tobb mint 950 km-t tett mar meg es kb. azonos a temponk..) egyutt vagtunk neki a szakasznak delutan 2-5 kozott, amikor itt is nagyon meleg van.. Cserebe a megprobaltatasokert kaptam ajandekot, a 2. es 3. vizholyagot talpra es sarokra. ugyesen megvarrtam, ahogy olvastam es Betadinnel lefertotlenitettem, ez a legjobb modszer talan, mert gyorsan kezeli a problemas teruleteket, jobb mint a meregdraga specko vizholyag tapaszok, melyeket ki is lehet dobni.

Tenyleg kidobas, ma eldontottem, hogy meg egy ilyen hulye aki 12 kg-ot cipel nincs, na jo csak Roland :) De O mar napok ota szortirozz es dobal ki amit csak tud. Ma nekialltam en is, kidobom a gyufasdobozt, mert nagy a sulya :) a szaritokotelet (na ez tenyleg nehezebb mert femhuzalos), a szeldzsekim, mert nem kell es 2 polot, mely tenyleg felesleges. Az egyik a kedvenc piros alvospolom, nehez dontes volt, de itt ilyenek a nehez es fontos dontesek :) kicsit mas mint otthon :) de tenyleg nagyon fontos dontesek.. A masik kidobott (ertsd ez alatt, hogy otthagytam a szallason kimosva, egy kesobbi polonelkuli peregrinonak majd jo lesz) polo szinten piros, de lehet nem is az enyem, mert ilyen "kesua" van minden 5. embernek es egyszer egy kis kooreaival egy szaritokotelre pakoltunk, majd nem tudtuk melyik kie, teljesen egyforma volt, kiveve a szarmazasi cimke. "Made in Tunesia" es "Made in China" a kinai maradt nalam :) ezt dobta a sorsolo gep :) de nem ezert hagytam ott, hanem mert van eleg. Egy osztrakok altal uzemeltetett szallason vagyok a "testvereinknel". Mikozben irok, sorozok es Ratok gondolok. Ja es azert sorozom emrt az a tapasztalat, ha nem iszom, akkor masnap faradt vagyok (azota ez az elmelet egyebkent megdolt :) ) De az biztos, kis mennyisegben az alkohol jotekony hatasu is lehet :)

Rengeteg macskat latni mindenfel es olyan kissebbeket, nagyon aranyosak, pamacs es Nyafi jut eszembe roluk :)

Ma osszefutottam egy idosebb osztrak novel, aki megorult nekem es annyit de annyit beszel hozzam nemetul, hogy annyira koncentraltam es figyeltem, hogy a kovetkezo pillanatban mikor bementem a helyi boltba nemetul koszontem, majd zavaromban angolul, aztan vegre kapcsoltam es spanyolul is sikerult :)

Ami erdekes meg, hogy rohan az ido http://www.youtube.com/watch?v=iEoR0WNVfpk&playnext=1&list=PL24886FDFB3812BCB es altalaban gozom sincs milyen nap van es az idot is csak a nap allasabol kovetkeztetem, meg a nap erejebol, mivel le kellett vegyem az oram, mert gyonyoru feher oranyom maradt alatta a kezemben :) Kezdek barnulni de azert ot nem fogom utolerni, akar mennyire is megy a gozos :) http://www.youtube.com/watch?v=E8quV-4Shek 

Holnap laza napot tervezek 28, 1 km :)

Vegul Gonzalo de Berceo tollabol egy kis szosszenet, melyet magamenak erzek: "Olyan nyelven szeretnem irni a torteneteimet, amelyet az emberek egymas kozott beszelnek. Mivel nem vagyok annyira muvel, hogy latinul irjam, azt hiszem, megerdemlek ezert egy jo pohar bort." :)

1 komment

4. nap 2011.07.28. Cizur Menor - Cirauqui BUCSU ES VIZHOLYAGVARRAS

2011.07.31. 18:38 bjegesi

Management summary

Km: kb. 26,3 km (utolso 12,5 km tuzo napon 33 fokban arnyek nelkul..)

Etap: Cizur Menor - Cirauqui

Hostel rating (1-5 skalan): Cirauqui 3,5

Etap nehezsege: 2

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 4

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2,5

Lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5

Igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 4

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 5

Tudtad-e?

- hogy azert olcsobbak az onkormanyzati fenntartasi hostelek (albergue a neve), mert adokedvezmenyt kapnak.

 

na es a mai story

Ma sikerult idoben felkelni (6:00), igy meg sotetben kiosontam a szobabol a kertbe es ott kezdtem pakolni. (Egyebkent nagyon hideg es sotet van reggel, de aztan hamar elkezd melegedni, 10 korul altalaban mar nagyon meleg van..) de aztan hamar felkapcsolta valaki bent a villanyt igy en is bementem es hangosan joreggelteztem ahany nyelven csak tudtam, orultek paran :)

A reggeli gyaloglast nagyon elvezem, ekkor meg friss az ember laba (es az agya is), epp ezert figyelni is kell ra, neha be is melegitem ahogy anno a suliban is csainlatuk, korzesek ide-oda, amoda, stb. Reggelente sokat lehet gondolkodni, ilyenkor mindenki magaban bandukol (es a kavejara gondol, amit a kovetkezo faluban megkap). :) Lehet otthon is koran kellene kellni es akkor tudnek gondolkodni?? :)

Tudok mar koreaiul is picit, fonetikusan: Csu on kill, ami Jo utat jelent, 3 pici koreaitol tanultam. Reggel napraforgok es buzamezok mellett haladt az ut, eszembe is jutott http://www.youtube.com/watch?v=Owg-NaUoHHo Meg a tragediak jutottak meg eszembe. Na es nem az amikor megtudtam , hogy nincs Telapo, hanem amik eltem soran vegigkisertek es gondoltam ma a Nagyszuleimre is..

Aztan a buzamezok utan egy hegyet kellett megmaszni, de mint tudjuk ebben igen jo vagyok, igy nem volt gond :) Sokat nyom a latba, hogy erzem a ritmust.. http://www.youtube.com/watch?v=u_ppF2yK4NM huu erre a szamra egyebkent nehany hete eletem egyik legSZENVEDELYESebb tancat nyomtuk Bettivel :)

A hegyre mikor csak ugy szarnyalok felfele, akkor mindig nagyon izzadok, jon ki a so (show), vagyis http://www.youtube.com/watch?v=4ADh8Fs3YdU Aztan amikor a hegyre felertunk ahol rengeteg szelkerek volt, ott pont beertem az elottem fel oraval indulo kedves holland es nemet holgyeket, akiknek felig spanyolul, felig angolul elmondtam, hogy Jo napot kivanok Holgyeim, Don Quijote de la manca vagyok es megkuzdok Onokert a szelmalmokkal. es elindultam a botommal a szelkerek iranyab. Like-oltak :) A vilag vegi hegyteton egy kisbuszbol ismet kavet lehetett kapni. Az arus amikor megtudta, hogy magyar vagyok elkezdett vicsorogni, gondoltam lehet ismeri OVERDOSE-t.. de nem :) kis angolsagaval nehezen elmagyarazta, hogy a fogait Sopronban csinaltak, szoval ismeri Magyarorszagot :)

Ma volt mehato pillanat is. A hegyrol lefele erzekeny bucsut vettunk Rolanddal a holland es nemet holgyektol, akik szerintem nagyon megkedveltek :)es en sem felejtem el oket, Meta a holland megtanitotta, hogy Hollandiaban minden delutan 5-kor BEER o"clock van, aza sorozni kell :) Nagyon meghatodtak, hatalmas oleleseket kaptunk. Ok is nagyon meghatodtak. Es egy apro ajandekkal bucsuztunk Toluk, A magyar zaszlo egy kis 2-3 centis darabjat ajandekoztuk nekik. Itthonrol vittem ket meter 2 cm vastag nemzeti szalagot :) Na ez utan meg puszikat is kaptunk :) es tudtuk, ereztuk, tenyleg nem fogjuk valoszinu latni egymast (es ez tenyleg valszinu igy lesz..) Az oleles es a fel percig tarto oleles engem is nagyon meghatott, de egyben hatalmas erot is adott es szeretetet, ami utan csak mentem, mentem es meg sem altam a "kertkapuig", majd a kovetkezo sarokig, majd a kovetkezo telepulesig.. http://www.youtube.com/watch?v=wA1_aw2wAYI 

Tenyleg rengeteg dolog jar az ember fejeben, ma egy kert mellett elmenve lilahagymat kivantam meg zsiroskenyerrel. Aztan azert megse maszhattam at a keritesen :) http://www.youtube.com/watch?v=W_s-JAyZ5G4 A kukorica mezokrol meg eletem legkemenyebb meloja jutott eszembe, amikor kozel 2 hetig cimereztunk. Na az meg ennel a gyaloglasnal is sokkal kemenyebb volt.. :)

A mostani hely ahol megszalltam Cirauqui egy kis dombteto tetejen allo regi gotikus templombol es korulotte kb 50 hazbol all, mint a meseben, egy kis ekszerdoboz, tele nyugalommal es szeretettel. Ha tudom idaig eljutok ma, akkor nem lett volna nehez meghozni azt a dontest az uton 10 km-rel korabban hogy megalljak vagy tovabbmenjek. Nagyon csabitott egy kisvaros Puerta de la Reina, ahol a heten bikafuttatas van es bikaviadalok. Mint Pamlonaban par hete, csak ez valoszinu a kisvarosi hangulata miatt azt adhatja vissza ami regen volt Pamlona, 1926 elott, mikor meg Hemingway regenye elott felfedezte volna a vilag..

Az olaszokat nem tudom elhagyni, mindig osszefutok veluk, jo fjek, csak hangosak, azaz olaszok :) meg par szivos oreget sem tudok elhagyni. Van aki 1 oraval elobb indul es 3-mal kesobb er be, egy francia oregnek annyi gyogyszere volt, hogy meg sem tudtam szamolni, kb. 60 eves es egyik kezeben bot a masikban egy nagy ernyo osszecsukva. le a kalappal az ilyen kemeny emberek elott, respect http://www.youtube.com/watch?v=YWLMnX8F45M Az olaszokkal azert kezdunk osszehaverkodni, ma volt egy szakasz ahol egyutt mentunk mint a libak es az egyik rakezdett, hogy http://www.youtube.com/watch?v=PzFU7KEoVJA aztan mindenki ahogy tudott bekapcsolodott, volt aki enekelt, futyult en meg a nagy enektudasommal 1-1 szot belekurjantottam, "hey ho" :)

Az utolso 10 km-t szinte egyedul tettem meg, a vegen futottam ossze ismet Rolanddal. Tuzo napon, keves arnyek menten rottam a km-eket, eloszor hallgattam zenet amiota itt vagyok, kellett :) Enekeltem is, mert senki nem hallotta :)Olyan is volt, hogy atszeltem egy telepulest kb. 3-4 percig gyalogoltam es senkivel nem talalkoztam vegul a telepulesen, delutan 3 korul, siesta.. :) Az ut vegen volt egy nagyon nagy emelkedo, tuzo napon meredeken fel es csak fel, kemeny volt, de szerencsere a hegyimenomano felert hamar a csucsra :) Azt hiszem ez a sziv diadala, a sziveme, mely huz hazafel :)http://www.youtube.com/watch?v=Hcv7rMw9zvU

Ma voltam spanyol misen, nagyon mosolyogtank rank, a kb. 140 fos telepulesen hetkoznap este 30-40 oreg volt, ami ha ugy nezzuk nagyon jo, 25-30%-a a lakossagnak minden nap jar misere.. 30 perces misen tobbszor elhangzott a vandor szo, sokkal tobbet nem ertettunk, de az otthoni miserenddel megyezo volt az itteni is. A helyiek a miseken imadkoznak a peregrinokert (zarandokokert), ami egy nagyon szep dolog, es tenyleg mindenhol kedvesek velunk, mosolyognak, beszelgetnek :)

Csok mindenkinek.. :))) Koszi az sms-eket, like-okat, blog kommenteket, nagyon fontosak, jol esik mikor a tuzo napon er egy kedves sms del korul :)

Holnap elerem az elso megtett 100 km-t :)

1 komment

3.nap Larrasoaña-Cizur Menor 2011.17.26. lazitunk..

2011.07.27. 21:40 bjegesi

Management summary

Km: kb. 21-22 km (varosnezessel)

Etap: Larrasoaña - Cizur Menor

Hostel rating (1-5 skalan): Cizur Menor 4 

Etap nehezsege: 2

Idojaras (1-5 skalan: 1 szar, 5 nagyon jo): 3 (kezdettben borus, csopogos, majd napsutes)

Faradtsag (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

lelki rahangolodas, ALFA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1,5 (visszaesett picit)

fizikai fajdalom, OMEGA szint (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 2

Szivas faktor (1-5 skalan: 1 kicsit, 5 nagyon): 1

igenyessegi szintem (0-5 skalan: 0 semmi, 1 kicsit, 5 nagyon): 4 (forro zuhany utan)

Joerzes, azaz hogy is vagyok (1-5 skalan: 1 szarul, 5 nagyon jol): 5

Tudtad-e?

- hogy a Fiesta, a nap is felkel cimu 1926-ban kiadott regeny hivta fel a figyelmet a bikafuttatasra es azota latogatjak annyian Pamplona-t? Na ki is volt az iro? :) Az "oreg halasz" gatyas Ernest :)

na es a mai story

ma egy kis laza 20 kilometerecske volt, aminek az elejen egyedul mentem, nagyon jo volt, reggel felig almosan sokat gondolkodik az ember, meg ha nem is beszel sokat :)

aztan 1,5 oras gyaloglas utan elertem egy hangulatos kis faluba, ahol zene szolt, friss hazi sutit es kavet adtak jo olcson, aztan zoknit is csereltem, itt bertem a korabban indulokat, de annyira tetszett a hely, meg beszelgetunk, hogy Roland is beert, kb. 1 orat semmittevessel toltottem, elveztem az elobujo nap sugarat, uj embereket ismertunk meg, pl. a 20 eves most a sulit befejo kis nemet lany, aki eddig elmondas szerint sokat ivott, ezert tartott sokaig a suli?? most meg az Anyukajaval megjarta a Camino veget az utolso masfel hetet, majd ugydontott, az elejetol is elkezdi igy a cel utan masnak elutazott a kiindulopontra, hogy az egeszet megcsinalja, hihetetlen mik tudnak emberekkel tortenni es hogy megvaltozni.. kozben Roland jogaoktatast kapott egy masik nemettol..

reggel meg egy kis folyocska mellett jottunk sokat, nagyon szep videk volt, nagyon hasonlo az otthoni kornyezethez. a kis aptakrol eszembe jutott Benedek bacsi.. http://www.youtube.com/watch?v=wlhXQaCF8H8

ja es vegre sokat fotoztam, majd igyekszem feltolteni oket.

Pamplona-n is atmentunk, gyonyoru varos, bagyon ajanlom mindenkinek, del korul voltunk arra, hat volt fiesta es siesta, mindenki az utcan, kaja-pialas es kozben zeneszek az utcan, fantasztikus hangulata van az utcaknak es benne a sok sok helyi siesta-zo embernek is.

aztan a magyarul koszones mellett van meg egy missziom ugy erzem, igyekszem terjeszteni, hogy mi tenyleg jo emberek vagyunk ott a Karpatmedenceben. Tegnap-ma a holland Neta-nak (akit probaltam ravenni, h a pasija aki a Heinekennel van, dobjon mar meg par kartonnal otthonra Nektek egy kis nedut :) es a nemet kb. 45-50-es Aristid-nek meseltunk a magyar talalmanyokrol, mert csesztettek minket, hogy nem nagyon van magyar tulajdonu globalis vilageg, mint a hollandoknal, vagy a nemeteknel, aztan ami eszunkbejutott mondtuk.. :) A Rubik kocka tetszett a legjobban neki :)

na meg ma ezt is megmutttam: http://www.youtube.com/watch?v=jklnEISofBE es utana kaptunk egy vaooo-t :)

a Balkan Fanatik szama egyebkent tobbszor eszembe szokott jutni napkozben..

tenyleg igyekszem mindenkinek odamosolyogni, hatha erot ad nekik, nekem igen ha visszamosolyognak :) na meg akit latom, h fardt vagy megall megkerdezem segithetek-e :) ma segitettem egy angolul nem beszelo nagyobbdarab francia 50-es pasinak, a szandaljat csatoltam meg, aminek az lett az eredmenye, hogy egy szakadekos reszen (volt korlat ne aggodjatok :) ahol nem lehet elozni bealltam egy spanyol oreg moge, aki vegig dudolt, enekelt, meg adta ki magabol hatul is az utemet neha :) ma mar tobb szolos terulet mellett is elhaladtunk es az ut menten sok kapor volt, na errol a ket dologrol a kapalas jutott eszembe, pedig nem is sokszor kapaltam gyerekkoromban a szolonkben, csak parszor :)

Megint huztam a szijjamon :)

Na most megyek, mert ma sorozunk, a holland No megjelent egy szatyor sorrel.. Mi meg kitettunk  kajankat, ilyen kis csalad vagyok.. http://www.youtube.com/watch?v=TNAQ8LLptUo&feature=related

Ugye milyen nehez ez a tura?? :))

Holnap belehuzunk Rolanddal, ha oke a labunk, akkor valszinu, osszes eddigi baratunkat elhagyjuk, de hat ilyen ez a  Camino, emberek jonnek-mennek, de a szeretet, a segitseg, a haverkodas az megmarad es minden nap massal lesz, ami termeszetes, mert nem azert jottunk, hogy egesz nap itt sorozzunk jofej emberekkel, hanem mert mindenki jarja a maga Utjat, igy mindenkinek a sajat tempojat kell menje..ez a termeszetes.

Rolanddal is megbeszeltuk, hogy az elso hegyet egyutt megmasszuk, aztan mindenki megy a sajat tempojaban es ki tudja itt kint talalkozunk-e meg..

Ja kicsit keves a "like" a facebook-on, azt hittem mostanra mar Flour Tomit is beelozom :)

http://www.youtube.com/watch?v=t8ll4k0E6qc

 

Koszi nagyon a sok jokivansagot, nagyon jol jonnek! :)

 

UI: a labamon van par duzzanat, de a lobalzsam (rohogtek is amikor magyarul mondam "law balsam") nagyon jo, ajanlom mindenkinek, reggelre mindig helyre tesz mindent. ja es megvan az elso vizholyagom, de nem a labamon, hanem a kezemen.. ne rohogjetek, csak a bot dorzsolte ki :)

Szólj hozzá!